Банкеръ Daily

Новини

КОМИСИЯТА РАНЧЕВ ПОСТЪПИ КАТО ПИЛАТ

СКАНДАЛЪТ С ЦАРСКИТЕ ИМОТИ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ, АКО ПРОКУРАТУРАТА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА

С обемист доклад подборка от собствените си стенограми, но без крайно решение или становище, след разправии, удължаване на срокове и мотаене временната парламентарна комисия за царските имоти приключи в четвъртък (3 август) своята работа. Излезе, че тя няма мнение доколко е законосъобразно възстановяването на собствеността на Симеон Сакскобургготски. Направени са само две констатации за неща, които се знаеха предварително - че реституцията е станала на основание на решението на Конституционния съд от 1998 г. и че то не е било атакувано. Това предизвика остри спорове между депутатите от опозицията и управляващото мнозинство в комисията. В крайна сметка докладът бе приет с 10 гласа за и 4 против.
Председателят на комисията Пламен Ранчев, депутат от Коалиция за България, заяви пред журналисти, че тя няма функция на конституционен орган. Ние нямаме право да правораздаваме и по тази причина докладът е само констативен и нищо повече, отсече Ранчев. Собственият му предварителен доклад обаче съдържаше категоричния извод, че от предоставените документи и факти е установено, че в момента Симеон Сакскобургготски владее незаконно имотите, придобити през последните години, и те все още са държавна собственост. Тези изводи бяха подкрепени от 11 членове на временния орган, но тримата представители на НДСВ възроптаха срещу тях.
Очевидно комисията си изми ръцете, за да не се дестабилизира тройната коалиция в момент, когато трябва да бъдат приети още няколко много важни закона, за които ни натиска Европейския съюз. Със сигурност окончателните пазарлъци с НДСВ са били направени по време на драматичната среща на премиера Станишев с депутати от трите управляващи партии ден преди последното заседание на комисията.
Разбира се, с това скандалът по тази тема не приключва, а само бе отложен във времето. Но може да се разрази с пълна сила много скоро. До 10 дни вероятно ще бъдат образувани две дела в Софийската градска и Софийската окръжна прокуратура за връщането на царските имоти, обяви в петък заместник-главният прокурор Камен Ситнилски.
Напълно е възможно Софийската градска прокуратура да започне съдебно преследване за реституцията на двореца Врана, който не само е върнат на основание на неподписан нотариален акт, но има данни, че реституираната площ е доста повече от това, което навремето цар Фердинанд е купувал с крепостни актове. Действията на нотариус Росица Рашева, изготвила документи на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за собственост върху Врана въз основа на нищожен нотариален акт, също се разследват.
На последното заседание на комисията Христо Бисеров представи екземпляр от три фотокопия на известния нотариален акт за Врана. От тях ясно се вижда, че копието, представено в общината, нарочно е снимано без горното му поле, в което пише Проект. Оригиналът не е обнародван. Очевидно е, че този нищожен за правото документ е копиран така, че да се скрие надписът, заключава народният представител от ДПС.

Красимир Кастелов

Facebook logo
Бъдете с нас и във