Банкеръ Daily

Новини

Комисия проверява ползването на правителствения авиоотряд

Народното събрание реши да създаде временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения Авиоотряд 28 и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили.


Решението е взето единодушно с 206 гласа за. Комисията ще разгледа периода август 2009 - март 2013 година.


Депутатите трябва да проверят кога, по какви дестинации, с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства на авиоотряда и Министерството на отбраната.


За председател на комисията беше избран Венцислав Лаков от партия Атака.


Той поиска да знае цялата истина за таксиметровата служба на бившите управляващи. Искаме да знаем за какво са харчени пари на данъкоплатеца, настоя той.


Лаков предложи да се приемат и нови правила за Авиоотряд 28, като той премине под контрола на Министерство на отбраната. Искаме да знаем цялата истина за Бистришките тигри, обслужвани от четири стюардеси, обясни още депутатът.


Бившият транспортен министър Ивайло Московски се опита да оправдае авиоотряда, като обясни, че дейността му може да се види в отчетите до Сметната палата и останалите контролни органи. Всичко това, което правите в момента, вероятно отрича и неглижира тези институции, които са държавни, продължи още той. Депутатът поиска да се направи проверка и на това как са купувани правителствените еърбъси по времето на Тройната коалиция.


Татяна Буруджиева от БСП се обърна към Московски с въпроса защо предишните управляващи не са направили тези проверки още по време на своето управление.


Това е първата комисия, в която се включват представители от ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във