Банкеръ Daily

Новини

Коя е Plus500


Plus500 е глобална финтех компания, предоставяща услуги за онлайн търговия (CFD) с над 2500 финансови инструмента. Понастоящем компанията е в процес на добавяне на сделки с акции и фючърсна търговия към своето портфолио.


Компанията има дъщерни дружества във Великобритания, Кипър, Австралия, Израел, Сейшелските острови, Сингапур, България и САЩ.

Plus500 е регистриран на Лондонската фондова борса с отметка „PLUS“ и е съставна част на индекса FTSE 250 в сектора „Инвестиционно банкиране и брокерство“ и подсектор „Инвестиционни услуги“

История

Компанията е основана през 2008 г. от шестима възпитаници на Технион - Израелския технологичен институт: Гал Хабер, Алон Гонен, Елад Бен-Ижак, Шломи Вайцман, Омер Елазари и Шимон Софер, с първоначална инвестиция от 400 000 долара, внесени от Гонен.

Първоначалната платформа е базирана на операционна система Windows. През 2010 г. Plus500 пусна уеб базирана версия на своята платформа за онлайн търговия, която позволява на потребителите на Mac и Linux да търгуват онлайн. През 2011 г. те пуснаха първото си приложение за потребители на iPad и iPhone.

През 2012 г. Plus500 представи своята платформа за търговия за смартфони и таблети с Android, базирана на едноименната технология.

През октомври 2012 г. Plus500UK Ltd беше глобена с 205 128 британски лири от FCA, която не отчиташе точно транзакции за година и половина. Компанията не беше в състояние да представи пълни и точни отчети за транзакциите поради липсата на подходящи системи и контрол, документирани процедури или подходящо обучение за персонала.

През 2013 г. компанията стана публична в секция AIM на Лондонската фондова борса. На следващата година компанията пусна своето приложение за Windows.

През май 2015 г. Plus500 беше засегната от огромна загуба на валута, когато акциите им спаднаха с почти 60 процента поради хода на компанията за замразяване на сметките на търговци в Обединеното кралство. Органът за финансово следене на Обединеното кралство е наредил на Plus500UK (британското дъщерно дружество на Plus500) да замрази сметките като част от мерките за контрол срещу изпирането на пари. Повечето клиенти са имали достъп до своите средства в рамките на 2 месеца. Австралийското и кипърското дъщерно дружество не бяха засегнати.

През юни 2015 г. Plus500 се съгласи на оферта от 703 милиона щатски долара от Playtech, компания за онлайн хазарт, която се разрастваше в търговията. Playtech обаче се оттегли от сделката през ноември 2015 г., след като не успя да получи регулаторно одобрение за поглъщането.

През 2016 г. израелското оперативно дъщерно дружество на компанията Plus500IL Ltd. беше една от малкото компании, получили лиценз за търговската арена от израелския орган за сигурност ( ISA ). През същата година Plus500 пусна приложение за Apple Watch за търговия и преглед на подробности за акаунта директно от преносимото устройство на Apple.

В началото на декември 2017 г. Plus500SG Pte Ltd., дъщерното дружество на Plus500 в Сингапур, получи лиценз за Услуги на капиталовите пазари от Паричния орган на Сингапур ( MAS ) за търговия с ценни книжа и търговия с чуждестранна валута.

През юни 2018 г. Plus500 стартира Икономически календар, покриващ големи финансови събития и показатели от всички краища на света, които се предоставят от Dow Jones & Company, филиал на News Corp. Календарът на Plus500 включва списък с най-силно представените инструменти за всяко икономическо събитие.

През юли 2018 г. акциите на Plus500 бяха листвани на основния пазар на Лондонската фондова борса и компанията се присъедини към британския индекс FTSE 250 на водещи компании със среден капитал, котирани на борсата.

През 2021 г. Plus500 назначава за свой нов председател професор Джейкъб Френкел, бивш председател на JP Morgan Chase International и бивш управител на банката на Израел. Също през 2021 г. Plus500 подписа сделка за придобиване на Cunningham Commodities LLC. и Cunningham Trading Systems LLC., доставчик на платформа за технологична търговия, която работи на фючърсния пазар в САЩ като част от програмата за глобално разширяване на компанията.


Операции


Уеб търговец Plus500

Приложенията за търговия на Plus500 се поддържат на 32 езика, включително английски, немски, гръцки, италиански, испански, френски, финландски, датски, шведски, естонски, руски, румънски, иврит, арабски и традиционен и опростен китайски. Съобщава се, че 40% от транзакциите са направени или от смартфони, или от таблети, както може да се види на https://www.trusted-broker-reviews.com/bg/plus500/.

През декември 2017 г. европейски и британски надзорни органи обявиха подробности за планираните ограничения за секторите за залагане и CFD. Изпълнителният директор на Plus500 Асаф Елимелех заяви, че "бордът вярва, че предложенията е малко вероятно да имат съществен неблагоприятен ефект върху бизнеса на групата, благодарение на изключително гъвкавия бизнес модел".

През февруари 2019 г. The Times съобщава, че в годишния отчет на компанията Plus500 е дал информация на инвеститорите, че през 2017 г., както през 2016 г. и 2015 г., компанията не е генерирала нетни приходи или загуби от пазарните P&L, но през февруари 2019 г. компанията е издала противоречив доклад, в който се посочва, че е претърпял 103 милиона долара загуба от търговска дейност на клиенти през финансовата 2017 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във