Банкеръ Daily

Новини

Коалиция за България поиска оставката на министър Нона Караджова

Коалиция за България поиска оставката на екоминистърката Нона Караджова заради скандала с парниковата търговия. В специална декларация парламентарната групата поиска правителството да предостави официална информация за извършения миналата година одит, както и за официалната кореспонденция на екологичното ведомство и за мерките, които ще се предприемат.
“Ако няма такава реакция, това ще означава, че не само министърката, но и цялото правителство трябва да си ходи”, заяви соцдепутатът Георги Божинов.
В четвъртък министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи, че на страната се отнема акредитацията за търговия с въглеродни емисии. Решението е на Секретариата на Конвенцията за изменение на климата, според който националната система на България за оценка на емисиите парникови газове не съответства на изискванията на Протокола от Киото. По думите на Караджова причините за отнемането на акредитацията са престъпното бездействие на предишното управление и неглижирането на препоръките, които са отправени към страната от 2007 до 2009 година.
От левицата обвиниха новата власт за неправомерните уволнения на експерти - еколози, отговарящи за емисиите на парниковите газове. От БСП са категорични, че спирането на търговията на с парникови емисии е заради одита на сегашното правителство.
Екоминистърката Нона Караджова отхвърли критиките на червените .Тя обяви, че одитът за парниковите газове е качен на сайта на екоминистерството и фактите в него категорично потвърждават, че инвентаризацията, предадена от МОСВ през април 2009 , не отговаря на изискванията на протокола на Киото. Караджова отхвърли и обвиненията за неправомерните уволнения и съобщи, че само двама души са отговаряли за емисиите и климата по време на управлението на тройната коалиция. Една от констатациите на одита от септември миналата година е, че на екоминистерството му липсва капацитет да прави инвентаризация, която е основно изискване за търговията с парникови газове. Караджова отрече да е съкращавала експерти неправомерно, а напротив – дори била назначавала нови, за да изпълни препоръките на одита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във