Банкеръ Daily

Новини

КНСБ и КТПодкрепа пратиха писмо до премиера, че се оттеглят от Тристранния съвет

КНСБ и КТПодкрепа се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество. За решението си те са уведомили премиера Бойко Борисов в писмо, разпространено и до медиите. В него се казва: bdquo;С настоящото Ви уведомяваме за едно трудно решение на ръководните органи на двете национално представителни синдикални конфедерации КНСБ и КТ bdquo;Подкрепа, взето след много сериозен и задълбочен анализ на сътрудничеството и взаимоотношенията между социалните партньори.


С това решение делегациите на двете синдикални конфедерации се оттеглят от участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, докато този орган не бъде изпълнен със съдържанието, което повелява законът.


С анонсирането на новината за увеличение на пенсионната възраст с една година от началото на 2012 г. и за отнемането на т.нар. bdquo;клас от сградата на Парламента, установените със закон правила и норми на социалното партньорство бяха суспендирани, а социалният мир - практически взривен. Потъпкано е Националното споразумение, постигнато след тежки 6-месечни преговори и национална протестна синдикална акция и скрепило с Вашия подпис поредица от разумни и балансирани мерки за стабилизиране на пенсионната система и повишаване размерите на пенсиите. Отговорността за това не е на синдикатите и не е на работниците и служителите, пешо в писмото на двете най-големи синдикални организации у нас.


Според тах твърденията на финансовия министър Симеон Дянков и неговият заместник, които се ползват като аргументи за увеличение на пенсионната възраст, са подвеждащи, неверни и нечестни. Тезата на Дянков, че липсва резултат от увеличението на осигурителната вноска и поради това трябвало да се подменят едва ли не всички договорености, е несериозна и недоказана, смятат още от Кт Подкрепа и КНСБ.


Първо, защото в Националното споразумение има поредица взаимнообвързани мерки, които дават резултат само при комплексно приложение и второ - не синдикатите и работниците и служителите са отговорни за: загубените работни места; замразените и намалени доходи от труд; невписващото се в Споразумението политическо решение за увеличени вдовишки добавки (които дори не са осигурително плащане); пренасочените към частните пенсионни фондове около 17 млн. лв. от осигурителни вноски след решение на Конституционния съд и редица други факти и процеси, се посочва още в писмото на синдикатите.


Според тях само едностранното увеличение на така наречената вдовишка добавка ще натовари допълнително осигурителните финанси с над 180 млн. лв. - 40 млн. лв. през тази година и с още три пъти по толкова за следващата. Как тогава могат да се подобрят балансите в бюджета на ДОО, питат синдикатите.


Дали това е въпрос на непрофесионализъм или на липса на политически морал е риторичен въпрос, но под споразумението стои Вашият подпис, Вашият личен авторитет и дума. В този смисъл Ви призоваваме внимателно да оцените действията и поведението на Председателя на НСТС, министър на финансите и вицепремиер г-н Симеон Дянков, причинил взривяването на социалния диалог и да вземете нужните управленски решения, се казва още в писмото на КНСБ и КТПодкрепа до премиера Борисов.


Предложенията на финансовото министерство противопоставят правото на заслужена пенсия на работниците и служителите изпълнили условията на закона на правото за увеличение на пенсиите, заложено също по закон, твърдят още синдикатите. Според тях истинските решения за трайна стабилизация на осигурителните финанси минават през подобряване събираемостта на данъчните и осигурителни постъпления; криминализиране укриването на осигурителни вноски; увеличаване на максималния осигурителен доход; въвеждане на ограничения за кешови обороти; затваряне възможностите за сив и подземен бизнес и други.


При създалата се ситуация няма как да бъде удържан гневът и недоволството на хората, защото те много преди г-н Дянков да стане министър вече понесоха и увеличение на пенсионната възраст (с 5 години жените и с 3 мъжете), и увеличение на стажа (с 14 години жените и с 12 години мъжете). В това време държавите, които сега ни се натякват като пример не са предприемали такива мерки, а мерките, които сега предприемат- планират внимателно и много плавно. Затова ние продължаваме да сме убедени, че вече договорените и вписани в Националното споразумение мерки, за провеждането, на които синдикатите убедиха хората, са необходимата и възможна програма за действие у нас. Другото, са самоцелни и непремерени действия с непредвидими последици, се посочва още в писмото на КТ Подкрепа и КНСБ.


Двата синдиката си дават сметка, че с оттеглянето си от Тристранния съвет социалният диалог в България практически и юридически се преустановява. За това те ще уведомят всички европейски и международни институции - Европейска комисия, Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите и Европейската конфедерация на профсъюзите.


Възстановяването на социалния диалог и запазването на социалния мир, за да се търсят съвместно ефективните решения за изход от кризата и за подобряване жизненото равнище на българските граждани, в създалата се ситуация, вече е единствено Ваша отговорност и правомощие, се казва още в писмото на двата синдиката до премиера Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във