Банкеръ Daily

Новини

Kнига за европейските столици на културата ще бъде представена в Русе

В рамките на 51-я Международен фестивал “Мартенски музикални дни” ще бъде представена книга за европейските столици на културата, съобщиха от пресцентъра на община Русе. Изданието е посветено на 25-годишнината на европейската инициатива, вдъхновена от голямата актриса Мелина Меркури.
Кои са били европейските столици на културата от 1985 г. насам? Каква е идеологията на тази международна инициатива? Каква е процедурата по кандидатстване?
Всичко това читателят може да научи от книгата „Европейски столици на културата”, издадена от Нира комюникейшънс по поръчка на Община Варна. Тя е резултат от тригодишния труд на Любомир Кутин, доктор по социология, с дългогодишен опит в културната администрация.
Изданието е своебразен пътеводител, който едновременно разказва и показва постиженията, събитията и дълготрайните последици, променили живота на милиони европейци. Богатата информация в книгата е предназначена за всички, които ще работят за приобщаването на милиони български граждани към тази европейска идея.
Книгата е първото подобно издание не само у нас, а и в Европейския съюз и представя какво би могло да се случи в българските градове-кандидати. Най-важното е това да се случи по най-добрия начин, независимо кой ще е избраният български град, казва съставителят на изданието Любомир Кутин. Съгласно регламента на инициативата „Европейски столици на културата” през 2019 г. един български и един италиански град ще имат честта да получат престижната титла.
Премиерата на книгата „Европейски столици на културата” за Русе е на 23 март от 17.00 часа в Клуба на културните дейци в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”. Специално за целта ще гостува нейният съставител д-р Любомир Кутин. Мултимедийна презентация ще допълва и онагледява трайните ползи за 37 европейски градове, които са били европейски столици на културата в периода 1985–2009 година.
Изданието е дело на екип в състав: Любомир Кутин – съставител, Нина Локмаджиева и Людмила Димова – редактори, сътрудници - Диляна Филипова и Катерина Борисова, дизайн Емил Спасов. Рецензенти са проф. д.ф.н. Стилиян Йотов – преподавател по философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и доц. д-р Апостол Апостолов – преподавател по социология в Икономически университет - Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във