Банкеръ Daily

Новини

Кметът на Шумен прие посланика на Сърбия у нас

Кметът на община Шумен Красимир Костов е имал среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Сърбия в България Негово превъзходителство Александър Црквеняков, съобщиха от пресцентъра на общината. Визитата се е осъществила със съдействието на проф. Яни Милчаков и доц. Юрий Проданов, преподаватели в Шуменския университет.
Красимир Костов е запознал госта си с културно-историческото и икономическото развитие на Шумен. Специално място той е отделил на новата индустриална зона и възможностите за инвестиции в нея. Обсъдени са били и възможностите за сътрудничество със сръбския град Крагуевац, както и за реализацията на съвместни проекти. Градоначалникът е поканил сръбска бизнесделегация да гостува в Шумен по време на Майските културни празници на града.
По време на пресконференцията Црквеняков е заявил, че в разговора си с кмета са поставили акцент върху междучовешките отношения, което е гаранция за качеството на двустранните връзки. Той е заявил готовност да съдейства за установяване на отношения между Шумен и Крагуевац и е поел ангажимент да направи първите стъпки в тази посока. Дипломатът е заявил, че това би могло да даде тласък както на икономическите отношения така и на отношенията в областта на културата.
Посланик Црквеняков е обявил, че според последните данни стокооборотът между България и Сърбия се връща към добрите нива отпреди кризата – около 1 млрд. долара. Посланикът е подчертал, че България е сред 10-те най-важни икономически партньори на Сърбия и всяка инициатива, която би дала стимул за установяване на преки икономически отношения, е добре дошла. Възможно е да се създадат съвместни производства, които да бъдат ориентирани към трети пазари, е коментирал Црквеняков. Преките сръбски инвестиции в България са около 100 млн. долара, основно в областта на търговията.
По-късно сръбският посланик е разгледа и комплекса Създатели на българската държава.
Дипломатът е изнесъл лекция пред шуменските студенти на тема Новите медии – новите отговорности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във