Банкеръ Daily

Новини

Кметът на Ямбол предлага Възрожденски комплекс „Атанас Кратунов” да бъде обявен за публична общинска собственост

Възрожденски комплекс „Атанас Кратунов” да бъде обявен за публична общинска собственост. Това предлага до Общинския съвет кметът на община Ямбол Георги Славов, съобщиха от пресцентъра на общината. Промяната се налага с оглед възможността да се кандидатства за цялостния му ремонт по програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Условията за финансиране са, всички инвестиционни дейности да се реализират на имоти публична общинска или публична държавна собственост, а към момента етнографският комплекс е актуван като частна общинска собственост.
Възрожденски комплекс „Атанас Кратунов” е разположен в исторически най-старата част на града. Преди повече от 25 години е направен проект там да бъде обособен Етнографски музей. По проектна документация, предложена от Исторически музей – Ямбол, комплексът е трябвало да съдържа музей, Възрожденски хан, действащи занаятчийски работилници, дюкян и ритуален дом. В дворното пространство на комплекса са предвидени едноетажни пристройки и навеси, характерни за възрожденския град, в който има експозиционни площи, тоалетни, администрация. През годините са правени опити за отдаване под наем на част от помещенията, но към момента имотът е в незавидно състояние.
Предвид потенциала на Етнографския комплекс и тенденцията за активно развитие на културно-познавателен туризъм Община Ямбол търси средства за неговия цялостен ремонт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във