Банкеръ Daily

Новини

Кметът на Бургас издейства 46 000 лв. за пострадалите от наводненията бургаски квартали

Общо 45 937 лв. ще бъдат отпуснати от Междуведоствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет на пострадалите от наводненията жители на бургаските квартали Долно Езерово и Лозово.
Това съобщи днес кметът Димитър Николов, който веднага след бедственото положение през зимата инициира серия от срещи с представители на Комисията, за да защити необходимостта от подпомагане на засегнатите хора.
След незапомненото от години бедствие през зимата бяха наводнени десетки жилищни имоти в бургаските квартали Долно Езерово и Лозово.
Средствата ще се разпределят между собствениците на 51 наводнени къщи. Парите ще се използват за закупуване на строителни материали и извършване на ремонти за възстановяване на жилищата. Разпределението е направено съгласно пазарната стойност на щетите по експертни оценки на имотите. Средствата ще бъдат раздавани лично на всяко пострадало семейство срещу разходен документ.
Това е втория транш компенсация, която получават пострадалите. Преди няколко месеца за съсипаното имущество Община Бургас, с помощта на Гражданска защита и независими оценители, в изключително кратък срок изготви протоколи и експертни оценки, с които кандидатства за средства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Най-напред беше издействана държавна помощ, с която пострадали бургазлии подмениха повредените си уреди от първа необходимост с нови. Закупени бяха хладилници, перални машини и готварски печки.
С новото решение на комисията се отпускат средства и за ремонтните дейности на жилищата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във