Банкеръ Daily

Новини

Кметът на Бургас Димитър Николов и ръководството на Лукойл Нефтохим са се разбрали за допълнителни екомерки

Кметът на Бургас Димитър Николов и ръководството на Лукойл Нефтохим са се разбрали за допълнителни екомерки. Това е станало по време на среща, в която е участвал и директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в морския град Бойчо Георгиев. За разговора информираха от пресцентъра на
общината.
Повод за срещата са били многобройните жалби от бургазлии за замърсяване на въздуха и лоша миризма. Според тях това се случва заради емисии сероводород, излъчвани от нефтозавода в тъмните часове на денонощието.
По време на срещата е припомнено, че миналата година измервателната станция на община Бургас, монтирана в Долно Езерово, е засякла множество средночасови превишения на нивата на сероводород във въздуха. Главният инженер на Лукойл Нефтохим Бургас Илшат Шарафутдинов и главният еколог Николай Новачев признали, че такива изпускания действително е имало до август
2010 г. След това те са намалели в пъти, тъй като е монтирана нова пречистваща инсталация.
Николов настоял при лоши метеорологични условия (според прогнозите) нефтозаводът да намалява до възможния минимум работния обем, като превантивна мярка срещу евентуално изпускане на различни вредни емисии във въздуха.
Ще бъде поставен и монитор в Културен дом на Лукойл, който е в центъра на града. Предстои пускане в експлоатация на мобилна станция за мониторинг чистотата на въздуха, спечелена по европейски проект от общината. Чрез нея ще се упражнява допълнителен контрол върху основните замърсители на въздуха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във