Банкеръ Daily

Новини

КМЕТОВЕТЕ НА БЕЛОГРАДЧИК И КНЯЖЕВАЦ ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ НА ПРОХОДА КАДЪ БОАЗ

Кметовете на приятелските общини Белоградчик и Княжевац от Сърбия Емил Цанков и Младен Радосавлевич се срещнаха на прохода „Кадъ боаз” при селата Салаш и Ново Корито и подписаха Протокол за провеждането на традиционния международен събор, съобщиха от общинския пресцентър.
Присъстваха още Александър Алексиев и Мирослав Вътев - заместник кметове на белоградчишка община, Дарко Живкович – председател на общински съвет Княжевац и членове на Смесената съборна комисия от българска и сръбска страна, представители на институциите, имащи отношение с неговото провеждане.
Традиционният международен събор датира от средата на двадесетте години на миналия век. През годините той е прекъсван три пъти по военни, икономически и политически причини. Тази година Съборът ще се проведе на прохода за девети път след последното му най-продължително прекъсване от 40 години. Той дълбоко е навлязъл в бита на хората от региона, които през тези дни се срещат с много роднини, близки и приятели, създават се и нови приятелства. Всъщност той е единствения запазил се до момента Събор по западната ни граница с Република Сърбия и свидетелства за традиционно добрите взаимоотношения между народите на двете страни, за които ръководството на посолството ни в Белград не веднъж е заявявало, че са еталон на добросъседски взаимоотношения между българи и сърби. Хората от региона са изключително ентусиазирани и с голяма радост посрещат добрата новина, че през месец август тук на това място ще стартира изграждането на пътя от Салаш до граничната бразда, където ще бъде открит новият ГКПП. Съборът ще продължи три дни - от 17 до 19 юли 2009 година. Границата ще бъде отворена на 17 юли в 16 часа, а останалите два дни всички гости на Събора ще могат да минават границата само с лична карта във времето от 10 до 21 часа българско време. Тържественото откриване ще се състои на 18 юли – събота в 12.00 часа, когато двамата кметове ще приветстват всички гости и участници в Събора. В дните на Събора ще има интересна и разнообразна културна програма – духови и народни оркестри от двете страни, фолклорни състави и други. На 19 юли около обяд за всички гости ще изнесе концерт вокално инструментално група с участието на изключително популярните музиканти Йордан Йончев – „Гъмзата”, Илия Илиев – „Професора”, Илиян Михов - „Баровеца” и други

Facebook logo
Бъдете с нас и във