Банкеръ Daily

Новини

Кличко: Компромиси с главорези и диктатори не правим

С опита си за втори път да разпръсне проевропейския протест в Украйна президентът Виктор Янукович си затвори пътя за всякакви компромиси, за каквито призоваваха някои политици и общественици, заяви лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко.


bdquo;Компромиси с главорези и диктатори не може да се правят. От тях трябва да се избавяме и днес въпрос номер едно еднозначно е оставката на Янукович и цялата негова прогнила властrdquo;, подчерта Кличко.


Реакции на операцията на украинската полиция не закъсняха и от световните лидери. След като полицията за борба с безредиците щурмува основната сцена на проевропейските демонстрации на площад bdquo;Независимост в Киев, Делегацията на Европейския съюз в Украйна заяви, че се опитва да установи контакт с украинските власти, за да предотврати използването на насилие срещу гражданите.


От своя страна, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Катрин Аштън изрази съжаление, че властите в Украйна използват сила за изтласкването на демонстранти. В изявление на европейския дипломат се посочва, че тя все още се намира в украинската столица. bdquo;През последните няколко часа с тъга наблюдавам как полицията използва сила, за да прогони мирните хора от центъра на Киев. Властите не трябва да действат под покрова на нощта, за да предприемат общуване с обществото с помощта на полицията, казва се в съобщението на Аштън. В него се добавя, че диалогът с политическите сили и обществото винаги е по-добър от аргументите на силата.


Съединените щати са отвратени от намесата на полицията, която се опита да изтласка проевропейските протестиращи от площад Независимост в Киев, заяви държавният секретар Джон Кери.


Вашингтон изразява отвращение от решението на украинските власти да изпратят сили за борба с безредици, булдозери и палки на площад Независимост, вместо да зачитат демократичните права и човешкото достойнство, заяви Кери в писмена декларация.


Този отговор не е нито приемлив, нито добър за демокрацията, добавя той. Властите носят пълна отговорност за сигурността на украинския народ. Ние уведомихме украинското правителство за нашата тревога, посочва Кери. Седмици наред призовавахме президента Янукович и правителството му да се вслушат в гласа на своя народ, който иска мир, справедливост и европейско бъдеще. Вместо това украинските лидери направиха съвсем друг избор през изминалата нощ, гласи декларацията на Джон Кери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във