Банкеръ Daily

Новини

Китайският луноход изпрати първите си снимки

Китайският космически апарат изпрати първите си снимки от Луната.


Успешната мисия е част от плана на Китай да покори върховете на световната наука и технология, а космическата мисия е с мирни цели. Това съобщиха от държавната администрация по наука, технологии и промишлеността на държавната отбрана.


Снимките, разпространени от китайската информационна агенция Синхуа, показват космическия апарат в Залива на дъгите, а соларните панели на апарата са отворени за генериране на енергия.


Сребристият апарат се казва Юйту или Нефритения заек, на името на любимеца на богинята на луната в китайската митология.


Приземяването на космическия апарат е от ключово значение за програмата на Пекин, която включва планове за постоянна орбитална станция до 2020 година и изпращането на човек на Луната.


За Китай тези проекти са символ на ръста на страната на световните пазари и технологичния напредък.


Една от главните цели за изпращането на лунохода е проучването за природните богатства на Луната. Смята се, че на Луната има залежи от уран, титан и различни минерали. Според експерти изключително високата цена на подобни мисии прави проектите за добив на изкопаеми икономически неосъществими.

Facebook logo
Бъдете с нас и във