Банкеръ Daily

Новини

Китайски СПИН активисти не вярват на правителството

СПИН активисти в Китай обвиниха в лицемерие Ли Кекианг, член на Комунистическата партия, по повод негов призив за повече неправителствени усилия в борба с коварната болест. Според тях, това е умишлена предизборна пропаганда, тъй като през март се очаква Кекианг да бъде избран за министър-председател на страната. В момента той е вицепремиер и оглавява комисията за СПИН.


Активистите, обаче не се доверяват на посланията на държавника. Те смятат, че няма начин следващият министър-председател да покрие престъпленията, които е извършил.


Ли Кекианг бе шеф на партията в провинция Хенан през 90-те, когато областта бе ударена от най-ужасната СПИН епидемия в китайската история. Причина за масовото разпространение на болестта бе подкрепена от правителството кръводарителна кампания. В резултат на занижените мерки за стерилност десетки хиляди бяха заразени, включително цели села. Тогава местната управа, оглавявана от Ли, наложи репресии срещу активистите и жертвите на болестта. Той дори попречи на корпуса на ООН за борба с епидемията да посети заболелите. Кекианг е сочена за главен виновник за смъртта на големия брой на хора в Хенан.


По информация на Китайския център за контрол и превенция на болестите, в края на миналата година приблизително 780 хил. души са носители на ХИВ/СПИН в Китай.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във