Банкеръ Daily

Новини

Китайската делегация проявява интерес към инвестирането в България

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с Цао Джънжай, водач на делегация и виш съветник на правителството от район Вътрешна Монголия на Китайската Народна република, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
По време на срещата са обсъдени възможности за сътрудничество между България и автономния район. Делегацията е проявила интерес за инвестиции в животновъдството и по-конкретно в отглеждането на говеда и овце за мляко и млечни продукти. На срещата се е дискутирал и въпроса за обмен на опит и добри практики в производството на кисело мляко. Вътрешна Монголия е район с развито млекопреработване и производство на кисело мляко с бактерията лактус бациликус булгарикус, е посочил Цао Джънжай.
От китайска страна е проявено желания за наемането на пустеещи земеделски земи, които да използват за производството на фуражни култури. Изказано е и тяхното намерението за инвестиции във винопроизводството. Българското вино се ползва с много добра репутация, но реализацията му в Китай все още не е достатъчно висока.
Заместник-министър Димитров е потвърдил желанието на България за сътрудничество в областта на оризопроизводството, биотехнологиите и обмяна на опит при научно-изследователската дейност, както и при научните работници. В програмата на делегациите са предвидени срещи с ръководствата на Българската селскостопанска академия и Тракийския университет в Стара Загора, където ще бъдат обсъдени договарянето на партньорски отношения за сътрудничество. Нашата страна проявява интерес и в сътрудничеството в бубарството, като алтернатива на тютюнопроизводството в необлагодетелстваните райони - сектор, който бе добре развит в страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във