Банкеръ Daily

Новини

Китай забрани търговията с Bitcoin

Правителството на Китай забрани днес на финансовите институции да търгуват с биткойни (bitcoin). Според редица анализатори това е дълго задържана първа стъпка към очакваното регулиране на дигиталната валута, чиято популярност избухна в Китай и покачи стойността си през последните месеци.


В съобщението на централната банка се посочва, че докато компютърно-генерираната валутна все още не представлява заплаха за финансовата система на Китай, тя носи много рискове. Няма забрана за използването на биткойни от физически лица.Мисля, че е това решение е премерено и положително, казва Зенон Капрон от финансово консултантската фирма Kapronasia.


Стойността на биткойните на китайските борси падна след съобщението, като експерти прогнозират цената им да се намали наполовина в краткосрочен план. Цифровите валути обикновено са много непостоянни.


Въпреки че няма налични официални данни, bitcoin операторите на пазара твърдят, че китайците са основни участници на пазара и държат на огромен дял от общия брой на биткойните в обращение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във