Банкеръ Daily

Новини

Китай дава кредити за 3 млрд. щ.д. на страни от карибския регион

Китайският президент Си Цзинпин е предложил на девет карибски страни изгодни кредити на обща стойност от около 3 млрд. долара. Това съобщават световните агенции, цитирайки премиерът на Тринидад и Тобаго - Камла Персад-Бисесар.


Средствата ще бъдат насочени към проекти за инфраструктура и развитие в карибския район.


В събота и неделя Си Цзинпин се срещна в Порт ъв Спейн с лидери от региона при посещението си в Тринидад. През идните дни китайският лидер ще посети още Мексико, Коста Рика и САЩ.


Икономиката на Карибския регион разчита основно на силно развитата туристическа индустрия. Други отрасли с голяма значимост са селското стопанство и финансите. Островите са известни с производството си на захарна тръстика и огромно разнообразие от вкусни тропически плодове. Едни от най-известните експортни стоки са местните пури и ром, които се радват на много голям интерес особено в развитите страни по света. Голяма част от caribbean tropical beachстраните от Карибския басейн са обединени в КАРИКОМ ndash; организация, чиято основна цел е постигането на икономическа интеграция между отделните страни. Това прави Карибите икономически по-конкурентоспособни и стабилни в световен мащаб.


Карибският регион е географска област, която обхваща Карибско море, Антилските острови и съседните брегове на Централна и Южна Америка. Архипелагът на Антилските острови е съставен от Големите Антили (Куба, Ямайка, Испаньола (Хаити и Доминиканската република) и Пуерто Рико). В групата влизат и Малките Антили (Американски Вирджински острови, Британски Вирджински острови, Ангуила, Синт Мартен, Нидерландски Антили, Аруба, Сейнт Китс, Нейвис, Барбуда, Антигуа, Редонда, Монтсерат, Гуадалупа, Доминика, Мартиника, Сейнт Лусия, Барбадос, Сейнт Винсент, Гренадини, Гренада, Тринидад, Тобаго, Маргарита, Тортуга).


Островите започват от Флорида (САЩ) и свършват край Венецуела.


Един от най-интересните факти за островите е, че приблизително 2% от тях са обитаеми. Този процент важи за цялата площ на архипелага. По-голяма част от обитателите са представители на дивия свят.


При пътешествието си до Азия (Индиите) през 1492 година, Христофор Колумб останал с погрешно впечатление, че е достигнал до там и затова нарекъл този регион Западните Индии. Наименованието на Карибите идва от името на индиански канибалски племена. Колонизацията на островите от европейците е оставила своя отпечатък, тъй като са останали много постройки, които са главна туристическа атракция.


Карибският регион е гъсто населен. На площ от 239 681 кв. км (без да се брои площта на самото Карибско море) живеят приблизително 42 милиона души. Някои от държавите в региона като Барбадос например, са сред най-гъсто населените страни в света. Населението на Карибския регион има жизнен стандарт около и над средния, но има и някои изключения. Хаити например е най-бедната страна в западното полукълбо и една от най-бедните в света. Коренните жители на този регион са индианските племена Кариби. Тук живеят много голям брой преселници от Африка, които са докарани по тези места като роби за да обработват плантациите от захарна тръстика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във