Банкеръ Daily

Новини

Кипърският банков сектор бавно се стабилизира

Въпреки тежките удари, които понесе банковия сектор в Кипър, през последните месеци се наблюдава стабилизиране на депозитите в страната.


"Голямото изтичане на капитали и клиенти в месеците непосредствено след решението на Еврогрупата значително е утихнало, което предполага, че нараства доверието на клиентите към банката", посочва главният изпълнтиелен директор на най-големия кредитор на острова "Бенк ъф Сайпръс" Джон Хуркан.


Близо 65 на сто от новооткритите депозити през октомври са със срок по-дълъг от 12 месеца, показват данните на банката. Към края на септември в депозитите в "Бенк ъф Сайпръс" възлизат на 15.4 млрд. евро или 46% по-малко от година по-рано. Тревожен е процентът на необслужваните заеми, който нараства до 48 на сто.


"Бенк ъф Сайпръс" отчита 1.94 млрд. евро загуба за първите девет месеца на годината, като общо 1.45 млрд. евро от тях се дължат на принудителното прекратяване на операциите в Гърция и разпродаване на значителна част от клоновата мрежа.


През март банката трябваше да използва голяма част от депозитите на своите клиенти, за да финансира собствената си рекапитализация.


Основният приоритет на кредитора е възстанови доверието на инвеститорите и клиентите, заяви главният изпълнтиелен директор Джон Хуркан.


"Това може да бъде постигнато единствено чрез освобождаване от лошите активи и поддържане на достатъчно съотношения на капитала, така че да бъде изградена силна капиталова база и вложителите да се завърнат в банката", подчерта още Хурикан. Главният изпълнителен директор на кипърския кредитор оправи тежка критика към тези, които са отговорни за огромния размер на необслужваните заеми, като определи тяхната невъзможност да покрият задълженията си като "греховна". Хурикан заяво, че банката си иска парите обратно и няма да бъде благосклонна към длъжниците.


"Бенк ъф Сайпръс" конвертира част от незастрахованите депозити на спестителите над 100 000 евро в акции, при процеса познат като "bail-in", като условие Кипър да получи 10 млрд. евро финансова помощ от международните кредитори.


Съгласно условията на меморандума за разбирателство, сключен с "тройката" кредитори, втората по големина банка на острова "Лаики банк" бе затворена, а част от активите й бяха погълнати от "Бенк ъф Сайпръс". Кредитната институция трябваше да продаде и гръцките си операции, за да ограничи заразата на кипърската криза от останалите икономики в еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във