Банкеръ Weekly

Новини

Кипър ще търси спасителен заем от Кремъл

Кипър ще се наложи да потърси помощ от дългогодишния си партньор Русия за възможен заем или купувачи на проблемните си банки, за да предотврати банкрута на страната. Това съобщават официални правителствени представители, цитирани от Асошиейтед прес.


Първоначално беше изчислено, че близо 17 млрд. евро ще бъдат необходими за спасителния план на средиземноморския остров, но появилите се съмнения около способността на Никозия да изплати сумата, принудиха страните от еврозоната и МВФ да преразгледат офертата си. Така сега те предлагат около 10 млрд. евро, които ще бъдат използвани основно за спасяване на банките в страната, понесли сериозни загуби, заради гръцкия дълг. Кредиторите на Кипър ще се срещнат днес в опит за приключване на сделката.


Това означава, че Никозия ще трябва да си изпроси пари от други източници като например Русия или ще трябва да намали дълга си чрез продажбата на проблемните си банки.


Кипърският министър на финансите Михалис Сарис ще проведе разговори в Москва през следващата седмица. Очаква се Русия да удължи изплащането на 2.5 млрд. евро заем, предоставен на Кипър в края на 2011 година.


Не е сигурно обаче дали Кремъл ще се съгласи да помогне на Никозия. Руският президент Владимир Путин заяви, че ще обмисли спасителен заем, ако страните от еврозоната постигнат сделка с Кипър. Заместник министър-председателят Игор Шувалов изрично се обяви срещу кредитирането на проблемния остров.


Кипър вече е прие условията на кредиторите за независим одит на банките в страната, съхраняващи милиарди в руски депозити, за да успокоят главно германските опасения, че те перат мръсни руски пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във