Банкеръ Weekly

Новини

Кипър отново отложи вота за данъка върху депозитите

Правителството на Кипър преразгледа плана за въвеждане на данък върху депозитите преди окончателното му гласуване във вторник. Очаква се новата фискална мярка да осигури финансовото спасяване на острова и да предотврати евентуален банкрут.


Никозия оповести в ранните съботни часове, че възнамерява да обложи с данък банковите сметки като част от мерките, заложени в спасителния заем от 10 млрд. евро, предоставен от Европейския съюз. Мярката е в разрез с досегашната практика на Евросъюза, че спестяванията на вложителите са неприкосновени. Стойността на еврото и фондовите пазари паднаха на фона на опасенията, че кризата в еврозоната се връща.


Преди гласуването правителството се опита да омекоти удара за по-малките спестители чрез насочване на данъка към хората с депозити над 100 000 евро. Болшинството от вложителите са главно руснаци, поради което планираният налог вече предизвика гневната реакция от страна на руския президент Владимир Путин.


Кипърското правителството заяви, че страната няма друг избор, освен да приеме условията на спасителния план, или островът е обречен на фалит.


Според някои източници се обсъжда и въвеждането на праг за по-малките банкови депозити - може би до 20 000 евро, но все още не е постигната договорка сред министрите от кабинета.


Решението е в ръцете на правителството на Кипър, което да определи структурата на налога върху депозитите в банки, но общата стойност на приноса към спасителния заем трябва да възлиза 5.8 млрд. евро, заяви Йорг Асмусен, член на управителния съвет на Европейската централна банка.


Първоначалната идея бе спестителите с депозити в кипърските банки в размер под 100 000 евро да бъдат ударени с 6.7% ставка, докато тези над този праг ще бъдат обложени с 9.9 на сто.


Никозия предлага на международните кредитори да променят програмата, като намалят от 6.75% до 3% антикризисния данък върху депозитите под 100 000 евро, а за по-големите данъкът да е между 12.5 и 13 на сто.


Според внесения в събота късно вечерта законопроект от фискалната мярка са засегнати всички банкови сметки - както спестовните депозити с различен срок, така и текущите разплащателни сметки. Планираният данък се очаква да обхване всички местни банки - кипърски и с чуждестранна собственост, както и съвместните институции, осъществяващи финансова дейност в Кипър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във