Банкеръ Weekly

Новини

Кипър гласува днес данъка върху депозитите

Кипърския парламент ще гласува днес спорния данък върху депозитите. Срещата, която ще определи бъдещето на острова, е насрочена за 16 часа местно време. Според говорителя на правителството е възможно парламентът да отхвърли предложението, заложено в спасителния заем, с което се рискува банков колапс и фалит на страната.


През почивните дни Никозия съобщи, че ще прекрати досегашните си практики и ще обложи с данък спестяванията в кипърските банки. Решението е част от сделката на стойност 10 млрд. евро спасителен заем от Европейския съюз. Новината предизвика смут на финансовите пазари в Европа и принуди някои вложители да изтеглят парите си от банките.


Представителите на Кипър и еврозоната се договориха да омекотят първоначалното предложение като обложат с 6.75 на сто депозити до 100 000 евро и със ставка от 9.9% тези над 100 000 евро, за да облекчат товара, който пада върху раменете на малките спестители.


Не е ясно дали гласуването ще приключи днес с единодушно решение в 56-членната камара на парламента, където нито една партия няма мнозинство.


Ако мярката бъде отхвърлена това автоматично ще блокира заема, от който Кипър така силно се нуждае, за да запази банковата си система и благосъстоянието на населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във