Банкеръ Weekly

Последно от острова

Кипър да се спасява сам

Говорителят на кипърското правителство Христос Стилиянидис заяви пред репортери преди обед на 22 март, че следващите няколко часа ще определят бъдещето на страната. А германският канцлер Ангела Меркел коментира, че съдбата на кипърци е в техните ръце.


Въпреки интензивните совалки Никозия-Москва и всекидневните разговори по телефона между канцлера Меркел и президента на Кипър Никос Анастасиадис няма сближаване на интересите. Кипърският финансов министър Михалис Ципрас се завърна с празни ръце от Русия на 22 януари, за където замина късно вечерта на 19 март. Той не е успял да договори поредната финансова подкрепа от руснаците (от които е поискал 5 млрд. евро - точно колкото и през лятото на миналата година), но смята, че ще получи удължаване и по-добри лихвени условия по вече съществуващия заем от 2.5 млрд. евро. Русия го отпусна през декември 2011-а с 4.5% лихва, а падежът му е през 2016-а.


План В също буксува, защото против него категорично са се обявили партньорите на Кипър от еврозоната и по-специално Германия. Те не са харесали алтернативите със солидарния фонд в подкрепа на облигационна емисия, да не говорим за идеята за използване на парите от държавните пенсионни фондове. Това беше очаквано, защото една от целите на Брюксел с предложения данък върху депозитите беше да се ограничи размерът на активите на кипърските кредитни институции, които към края на януари тази година са били седем пъти по-големи от БВП на страната, по данни на Европейската централна банка. Изискването е те да не надхвърлят 3.5 пъти БВП (колкото е средното съотношение за еврозоната).


Международните кредитори се опитват да променят и облика на Кипър - от зона с ниски данъци, приятелски настроени регулаторни органи и насърчаващи вложенията високи лихви, в скромен и пестелив член на голямото европейско семейство. Това трябва да стане дори с цената на огромни вреди в дългосрочен аспект за икономиката на острова, чийто основен източник на приходи е именно финансовият сектор.


Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс понижи с една степен - от ССС+ на ССС с отрицателна перспектива - кредитната оценка на Кипър заради острите проблеми на местната банкова система. Това стана след ултиматума на ЕЦБ от 21 март, че ще спре финансирането на кредитните институции от острова след 25 март, ако дотогава Никозия не е договорила спасителен пакет от заеми с Европейския съюз и МВФ.


В тази напрегната обстановка в публичното пространство се появи новина от пожелали анонимност източници, че финансовите министри от 17-те страни членки на еврозоната обмислят вариант за затваряне на двете най-големи банки на Кипър (Сайпръс попюлър бенк и Бенк ъф Сайпръс) и замразяване на активите на незастрахованите вложители в тях. Двете институции можели да бъдат разбити и от тях да бъдат създадени т. нар. лоша банка и добра банка. Гарантираните по европейските нормативи депозити до 100 хил. евро щели да отидат в добрата банка и депозантите нямало да загубят и един евроцент. Останалите ще бъдат прехвърлени в лошата банка и ще бъдат замразени, докато активите й не бъдат продадени. Загубите за кредиторите без залог, включително и на незастрахованите вложители, можели да достигнат до 40% при този вариант, който имал подкрепата на МВФ и на ЕЦБ. Според източници от Кипър Лаики банк също щяла да се дели на добра и лоша.


Германският вестник Ханделсблат съобщи на 22 март, че ЕЦБ подготвя намаление на тавана на кешовите тегления от банкоматите в Кипър, както и въвеждането на въвеждането на капиталов контрол извън евентуално споразумение за спасителен пакет от заеми.


В Никозия пък управителят на Кипърската централна банка Паникос Деметриадис предлагал специална законодателна уредба, чрез която да се защитят вложенията до 100 хил. евро и да се задържи Бенк ъф Сайпръс в бизнеса.


Гръцки и кипърски медии пък съобщиха, че президентът Анастасиадис и гръцкият премиер Андонис Самарас са се договорили клоновете на кипърските банки в Гърция да бъдат погълнати от гръцки банки. Гръцкото финансово министерство обявило, че процесът ще започне незабавно и всичките депозити в тях щели да бъдат защитени. Телевизия ANT1съобщи, че поне три гръцки банки наддават за гръцките клонове на Бенк ъф Сайпръс, Сайпръс Попюлър бенк и Хеленик бенк. Процесът трябвало да приключи колкото се може по-бързо, защото хиляди гръцки държавни чиновници и пенсионери трябва да получат достъп до заплатите и пенсиите си, които ще се изплатят до края на март. Междувременно разплащането с чекове, издадени от кипърски банки, се е превърнало в истински кошмар за стотици гръцки предприемачи. Гръцките банки отказват да ги осребряват от страх, че те нямат покритие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във