Банкеръ Daily

Новини

Киното стана на 108 години

Всяка година 28 декември се отбелязва като Международен ден на киното. На този ден през 1895 г. в парижкото "Гран кафе" се е състояла първата публична демонстрация на "движещи се фотографии", с помощта на кинематографа, изобретен от братята Антоан и Луи Люмиер Благодарение на тях днес ние имаме на разположение едно от най-интересните занимания за милиони хора по целия свят.


Братята Люмиер (на френски lumière означава светлина) - Огю̀ст Марѝ Луѝ Николà (Auguste Marie Louis Nicholas) и Луи Жан (Louis Jean), са считани за основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори.


Първият филм, заснет от тях, се нарича "Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време", трае само 46 секунди и се прожектира за първи път на 21 март 1895 година. Той е направен с апарат наречен, кинематограф, патентован една година по-рано (на 13 февруари 1894 г.).


През 1907 година братята заснемат и първия си цветен филм. Организират и първата платена публична прожекция на 28 декември 1895 г. в сутерена на парижкото "Гранд Кафе".

Facebook logo
Бъдете с нас и във