Банкеръ Daily

Новини

Кинофестивалът София Филм Фест гостува в Русе

На 1 и 2 май предстои реализацията на Първото издание на София Филм Фест в Русе, съобщиха от пресцентъра на общината. Проектът е част от Операция КИНО, който българският представител - Арт Фест разработва заедно с екипи от водещите фестивали на България (София), Турция (Истанбул), Румъния (Клуж) и Босна и Херцеговина (Сараево) и програмата МЕДИА Интернешънъл.
Съорганизатор на инициативата е Община Русе, а домакин – Доходното здание.
В съботния фестивален ден (1 май), публиката на София Филм Фест в Русе ще има възможност да види носителя на Златната палма на кинофестивала в Кан – Бялата лента на австрийския режисьор Михаел Ханеке. В колекцията си филмът има още три европейски филмови награди (за филм, режисьор и сценарий), Златен Глобус за чуждоезичен филм и е сред основните претенденти за Оскар в същата категория. Решена в черно-бяло, творбата проследява кризата в германското общество в навечерието на Първата световна война и се превръща в оригинален опит за изследване на корените на нацисткия терор.
Със специална прожекция (премиерна за Русе) на Зад кадър – новия филм на режисьора Светослав Овчаров, ще бъде официално открит фестивалният маратон. Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов лично ще представи гостите от екипа на филма – режисьора Светослав Овчаров и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов. След прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят със създателите на филма.
Сюжетът е базиран на действителен случай от края на 70-те години на миналия век. Изграден е на база досието на оператора Христо Тотев, чиято съдба се превъплъщава в тази на Антон Кръстев и на съпругата му Диана - разделени от Желязната завеса – тя е избягала с детето им в Западен Берлин, а той е останал в България. Тя вярва, че само там детето им ще бъде здраво. Той не може без любимата си работа. Снима с най-добрия режисьор, част от партийната върхушка. Служителите на Държавна сигурност педантично наблюдават оператора. Телефонните разговори на семейството се подслушват, писмата им се отварят. Близките му отношения с хората от властта го правят още по-подозрителен. Тайните служби смразяват отношенията в семейството. Чувствата между съпрузите преминават през любов, отчуждение и омраза. Когато могъщите партийни покровители на Антон рухват, той загубва всичко, което е обичал – семейството си, работата си, смисъла на живота си - да бъде оператор. Трийсет години по-късно операторът снима историята на своя живот. Онези, които са го преследвали навремето, днес режисират филма.
Вечерта завършва в 21.00 часа с музикалния филм Кумбийска връзка на мексиканския режисьор Рене Виляреал. На фона на високите планини, които ограждат град Монтерей, трима младежи изживяват своите страсти и дилеми, бродейки из стръмните бедняшки квартали и луксозните райони. Докато зяпа по витрините, амбициозният млад режисьор Нето случайно среща красивата Кори и моментално се влюбва. Той забелязва как тя и приятелят й Гуирипи задигат чифт кецове от магазина и я проследява до дома й. Обсебен от момичето, Нето започва да я дебне. Кори обаче забелязва, че я следят и побягва. Когато Нето й връща изпуснатата от нея обувка, тя най-накрая го харесва и между тях започва любовна връзка. Но Гуирипи отвръща на удара. Той има изненада. Кори трябва да избере един от двамата младежи. Но може би понякога най-добрият избор е да не избираш? Може би не е задължително любовният триъгълник да е нещастен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във