Банкеръ Weekly

Новини

Кевин Ръд е новият премиер на Австралия

Кевин Майкъл Ръд (Kevin Michael Rudd) положи клетва като двадесет и осми премиер на Австралия, съобщават световните агенции. Той зае поста, освободен от Джулия Гилърд вчера, след като тя загуби доверието на своята Лейбъристка партия. Това стана точно три години и три дни, след като Гилърд измести Ръд от премиерския пост.


При гласуването на доверие от депутатите лейбъристи Джулия Гилърд получи 45 гласа, а за Ръд гласуваха 57 човека. Ще направя най-доброто, на което съм способен, заяви новият правителствен ръководител, полагайки клетва в Канбера пред генерал-губернатора Куентин Брайс.


56-годишният Кевин Ръд стана и федерален лидер на лявоцентристката Австралийска лейбъристка партия, която повежда към парламентарните избори, които са насрочени за 14 септември.


Шестима министри, подкрепящи Гилърд, подадоха оставка след вота, а 51-годишната Гилърд обяви, че се оттегля от политиката.


Австралийският съюз е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент - Австралия. Тя е разположена в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия. Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат и множество по-малки острови в Индийския и Тихия океан. Почти 90% от 22-милионното население на Австралия е с европейски произход.


Съседните страни на Австралия са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север и Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток. Името Австралия идва от латинската фраза terra australis incognita (тера аустралис инкогнита), което значи непозната южна земя.


Австралия е просперираща развита държава, тринадесетата по големина икономика в света. Страната се нарежда на високо ниво в степента на човешко развитие, качеството на живот, здравеопазване, продължителност на живота, общественото образование, икономическата свобода и защитата на гражданските свободи и политически права. Австралия е член на Организацията на обединените нации, Г-20, Общността на нациите, ANZUS, ОИСР, APEC, Форума на тихоокеанските острови и на Световната търговска организация.


Най-големите търговски партньори на Австралия са САЩ, Япония, Англия. Страната развива както пасивен, така и активен туризъм с многобройните си природни и исторически забележителности.


Австралия е парламентарна монархия. До началото на 20 век Австралийският съюз е колония на Великобритания. Страната получава независимост през 1931 година.


През 1999 г.се провежда допитване (референдум) за държавното й устройство и управлението. Австралийците избират да останат в състава на Общността на нациите (Британската общност). Държавен глава е кралицата на Великобритания. Тя назначава избрания от парламента генерал-губернатор.


По форма на вътрешно държавно устройство Австралийският съюз е федерална държава.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във