Банкеръ Daily

Новини

Катрин Геслен-Ланел: България е надежден партньор за борбата с шапа

България е надежден партньор за борбата с шапа. Това заяви изпълнителният директор на Европейския орган по безопасност на храните EFSA Катрин Геслен-Ланел на пресконференция в Министерството на земеделието след срещата й с аграрния министър Мирослав Найденов. Ланел подчерта, че България е ключова страна, защото е европейска граница и е надежден партньор за борбата с шапа. EFSA предоставя научни консултации на Турция, Гърция и България за борбата с шапа. Министър Найденов подчерта, че EFSA е един изключително важен орган и сътрудничеството ни е приоритет.
На срещата министър Найденов и изпълнителният директор на EFSA са разговарляли за въведените у нас стандарти за храните. Ланел е цитирала изследване, по поръчка на ЕК, според което българските потребители поставят качеството преди безопасността. Министър Найденов подчерта, че се радва, че Ланел споделя, че качеството на храните също трябва да бъде приоритет.
По-рано днес изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов представи структурата и дейността на агенцията и прие предложението, отправено от EFSA за участие в специализираните обучения на оценители на риска, каквито обучения европейският орган възнамерява да организира от следващата година.
Ланел се срещна и с целия екип на Центъра за оценка на риска, като неговият директор д-р Бойко Ликов представи дейността на центъра и възможностите за разширяване на сътрудничеството при навременна оценка и анализ на риска. По-широк достъп на експертите на Центъра за оценка на риска към БАБХ до базата с научна информация на EFSA и участие на повече експерти от агенцията в работата на научните панели на Европейския орган по безопасност на храните бяха сред набелязаните мерки за бъдещо сътрудничество.
Шефът на EFSA е у нас на първото си официално посещение след създаването на Европейския орган по безопасност на храните през 2002 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във