Банкеръ Daily

Новини

Катайското правителство насърчава бизнеса да ивнестира в България

„Нашето правителство насърчава китайските фирми да инвестират свои средства във вашата страна. България и Китай трябва да засилят контактите си на различни нива, за да укрепим и задълбочим взаимното доверие. Необходимо е да открием нови сфери за сътрудничество помежду си”. Това заяви в Ню Йорк министър-председателят на Китай Уен Дзябао по време на срещата си с премиера Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация.
В хода на разговорите Уен Дзябао увери Борисов в желанието си да се задълбочи икономическото сътрудничество между двете страни. За целта правителствените ръководители се договориха в най-кратки срокове да се насрочи заседание на Смесената българо-китайската комисия.
„Сътрудничеството с България е важно за Китайската република и нашето правителство му отделя голямо внимание”, допълни премиерът Уен Дзябао.
„Със стратегическото си географско положение, с пристанищата и летищата си и с железопътната инфраструктура България може да бъде вход за вашата страна и китайските фирми към Западна Европа. Страната ни е привлекателно място за инвестиции, предвид ниските данъци и стабилните си политическа и финансова системи”, заяви по време на срещата Бойко Борисов.
Премиерът изтъкна ползотворните връзки между министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на външните работи и околната среда и водите на България и Китай и допълни, че двете страни, че биха могли да развият още по-добре сътрудничеството помежду си в сферата на културния туризъм.
В края на двустранната среща между делегациите Бойко Борисов получи покана за официална визита в Пекин.
По-рано министър-председателят Бойко Борисов разговаря с президента на САЩ Барак Обама в рамките на официалния обяд, даван от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в чест на държавните и правителствени ръководители, участващи в 65-та сесия на Общото събрание на организацията.
Преди официалната среща с министър-председателя на Китай Уен Дзябао премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Николай Младенов разговаряха и с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във