Банкеръ Weekly

Новини

Касата заплаща домашното лечение на още 9 болести

Нови девет групи болести са вече включени в Наредба № 38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение Националната здравноосигурителна каса заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели напълно или частично. Промените са публикувани в днешния брой на bdquo;Държавен вестник.


Включените нови заболявания са от групата на анемиите, за които се налагат чести преливания на кръв и съответно хелираща терапия, Болестта на Помпе, заболявания на нервната система, сред които Сирингомиелия и сирингобулбия и Синдрома на Арнолд-Киаре, а също така и Булозна епидермолиза, Фамилна амилоиднаполиневропатия, Псориазис, заболявания от групата на улцерозния колит, Синдром на Eisenmenger и идиопатичен хипопаратиреоидизъм.


Решението за това кои заболявания да бъдат включени за домашно лечение и да се плащат от НЗОК, е взето след редица срещи на експерти на МЗ и Касата с националните консултанти по различни специалности и след получаването на техните становища в писмена форма, съобщава още Здарвната каса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във