Банкеръ Daily

Новини

„Карат С“ отново скара столичните общински съветници

Общинските съветници в София отново се скараха за случая със завишените лихви, които трябваше да се изплатят на превозвача bdquo;Карат Сldquo;, собственост на сочения за спонсор на ГЕРБ Мирослюб Столарски.


Припомняме, че след скандала със сгрешените лихви столичният кмет Йорданка Фандъкова назначи проверка. Оказа се, че виновник е бившият вече директор на Центъра за градска мобилност - Николай Костов. Реакцията на кметът не закъсня. Тя поиска оставката му и на шефа на дирекцията, направила грешните изчисления - Методи Аврамов. Двамата бяха уволнени във вторник.


Освен това с последно предупреждение за уволнение бяха наказани заместник-кметовете по финансите и транспорта Дончо Барбалов и Любомир Христов, тъй като не са поискали допълнителна проверка на предоставените им данни.


Според предложението им общината трябваше да плати на превозвача близо 10 млн. лв. задължения, както и лихва от близо 3.3 млн. лв. за периода от 1 януари до 30 юни 2012 година. След проверка на комисията от общината обаче стана ясно, че дължимата лихва е в пъти по-малка и е в размер на само 632 хил. лева.


На днешното заседание общинските съветници от БСП и Синята коалиция отново отвориха темата, като повдигнаха въпроса за истинския виновник за скандала. В отговор на обвиненията Фандъкова се оправда, че вече е изпратила резултатите от проверката в прокуратурата.


Жельо Бойчев от БСП, коментира, че уволненията на Николай Костов и Методи Аврамов са несериозни и прикриват истинските виновници за скандала. bdquo;Когато трябва да се раздават линии, когато трябва да се подписват договори, го прави кметът, заместник-кметът и вие, господа от ГЕРБ. Но когато трябва да се носи отговорност, тя е на служителите, чиновниците в администрацията, а може би и на чистачката, каза Бойчев.


Владимир Кисьов от Синята коалиция определи като недопустимо пренасянето на един или друг служител като жертва. bdquo;Вие говорите за чиновници и служители. Но става въпрос, за изпълнителен директор на огромно дружество, което борави с милиони левове и получава самият той заплата, далеч по-висока от кметската в размер на 3750 лева, заяви Фандъкова в отговор на обвиненията.


Според нея Николай Костов няма как да не носи отговорност за случващото се в дружеството. Освен това са наложени наказания за предупреждение за уволнение на двамата зам.-кметове, което не се е случвало предldquo;, изтъкна още столичният кмет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във