Банкеръ Weekly

Новини

Канада пропусна възможност да получи информация за офшорни сметки

Агенцията по приходи на Канада (CRA) е изпуснала възможността да получи достъп до най-голямата база данни, съдържаща финансова информация за стотици канадци с тайни офшорни сметки. Причината е закон, който не позволява плащането за информация, предава Си Би Си Нюз.


Така властите в Отава са отхвърлили достъпа до общо 2.5 милиона файлове с детайли за повече от 550 канадски данъкоплатци, свързани с компании и тръстове базирани в Карибите и острови в Тихия океан.


Разкрития от изтеклите документи разтърсиха редица страни по целия свят от април насам, когато група медии, съвместно с Международния консорциум за разследващи журналисти, започнаха да публикуват информацията.


Според източници, на които се позовава Си Би Си Нюз, канадското правителство е получило предложението за достъп до тайните записи още през декември миналата година. Проблемът обаче се оказала политиката на агенцията да не предлага възнаграждения за информация. В същото време редица други страни, сред които САЩ и Германия, заплатиха милиони, за да се сдобият с ценните файлове.


Вместо това, след като разкритията станаха публични, министърът на финансите Гейл Ший издаде разрешение на CRA да използва всички налични средства, за да получи информацията от базирания във Вашингтон международен консорциум, който разполага с данните и ги споделя с медиите по света.


bdquo;Агенцията по приходите няма този списък, тъй като тези, които го имат не го са предали на насrdquo;, заяви Ший през април.


Министрите от кабинета и служителите на Агенцията настояват консорциума и медийните партньори, сред които е и Си Би Си, да споделят данните с канадските служби. От CRA са отказали да коментират по въпроса.


Това не е първият път, в който поверителна информация за данъчни убежища е била предлагана на канадската агенция. Според информация на Си Би Си CRA е получила предложение от лицето, което стои зад изтеклите данни през 2007 г. за базираната в Лихтенщайн LGT Bank. Тогава агенцията е отхвърлила офертата да получи списък с 106 канадци, които са скрили парите си в известния данъчен рай. След това Хайнрих Киебър, източникът на информацията, получи 5.5. млн. долара от Германия и неизвестна сума пари от Великобритания и САЩ, за да им предостави диск, пълен със записи с данни за клиенти на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във