Банкеръ Daily

Новини

Камерън покани офшорните зони на срещата на Г-8

Британският премиер Дейвид Камерън е поканил лидерите на 10 британски отвъдморски територии, сред които Джърси, Бермуда и Каймановите острови, да участват в срещата на страните от Г-8, която ще се проведе на 17 и 18 юни в Северна Ирландия. Те ще трябва да обяснят защо позволяват на заможните да крият богатството си службите във Великобритания и ще бъдат призовани да подпишат споразумение за повече данъчна прозрачност.


Очаква се данъчните злоупотреби да заемат централно място по време на двудневните разговори. Камерън предупреди лидерите на 10-те страни, че е решен да изкорени укриването на данъци, което струва милиарди на Обединеното кралство. На събитието се очаква да присъстват висши държавни служители от Бермудските острови, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Гибралтар, Ангуила, Монтсерат, островите Търкс и Кайкос, Джърси, Гърнси и остров Ман.


Някои от териториите са смятани за офшорни данъчни убежища, въпреки че те оспорват това описание и определят своите ниски данъчни режими като жизненоважни за икономиката.


Камерън силно се надява тези данъчни убежища да подпишат конвенцията за обмен на информация за данъчни цели на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която се смята за ключова при справянето с укриване на данъци. Прекомерният натиск от страна на Лондон обаче може да доведе от отказа им да сътрудничат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във