Банкеръ Daily

Новини

Камас поиска отмяна на банковите ограничения в Кипър

Капиталовите ограничения, наложени на кипърския банков сектор трябва да бъдат отменени колкото е възможно най-скоро, при условие, че браншът се стабилизира. Това заяви директорът на Асоциацията на банките в Кипър Михаел Камас в интервю за CNA. Той подчерта още, че макар и рестрикциите да са от били части облекчени, те не могат да останат действащи.


Ние сме в еврозоната и не може да бъдем отделени от еврото, коментира още Камас.


Ограничения върху капиталовите потоци бяха наложени в следствие на договорения спасителен заем от 10 млрд. евро. Съгласно плана на кредиторите, неосигурените депозити над 100 000 евро платиха за спасяването на Кипър и рекапитализацията на двете най-големи банки в Никозия.


Ние все още сме в шок от това което се случи тук. То беше безпрецедентно. Ние се спасихме с двете най-големи банки на острова вместо да спасим тях, коментира още Камас.


Независимо от тежките условия за заема, според Камас Кипър все още има перспективи за възстановяване. Ако Кипър прилага разпоредбите на меморандума, включващ рационализация на държавните разходи, както и структурни реформи, както в обществения и банковия сектор можем да постигнем икономическо чудо, подчерта още Камас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във