Банкеръ Daily

Новини

Камарата на представителите одобри нов таван на държавния дълг

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта за вдигане на тавана на държавния дълг и съкращаване на държавните разходи. Текстът беше приет с 269 гласа срещу 161 и днес ще бъде подложен на гласуване в Сената, след което ще бъде изпратен за подпис на президента.
Днес изтича крайният срок, в който Конгресът трябва да предприеме действия, за да се избегне опасността САЩ да обявят фалит. Дебатите в Камарата на представителите продължиха час и половина и бяха твърде напрегнати. Мнозина конгресмени демократи изтъкваха необходимостта за повишаване на данъците за богатите и за големите корпорации.
Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с над 2 трилиона долара на три етапа, за да се даде възможност на САЩ да получават заеми и да изплащат дължимите суми до 2013 година.
През първия етап таванът на дълга ще се вдигне с 400 милиарда долара, през втория - с 500 милиарда по искане на правителството. Третият етап, ще стане възможен при постигане на допълнителни съкращения на държавните разходи, които препоръчва специално създадена комисия в Конгреса с участието на представители на двете партии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във