Банкеръ Weekly

Новини

Калуди Калудов и Пламен Грозданов изпаднаха от гражданските листите на БСП

Калуди Калудов и Пламен Грозданов, които бяха обявени вчера като кандидат-депутати от гражданската квота на БСП, отпадат от листите на социалистите.


Бившият посланик в Москва Пламен Грозданов сам се е отказал от мястото си в Сливен, а оперният певец Калури Калудов е отпаднал заради двойното си гражданство.


Грозданов не бил съгласен с Националния съвет на БСП, който отреди за него трето място в листата в Сливен. Според дипломата позицията е неизбираема и затова той нямал интерес да влиза в кампанията. Не по собствено желание обаче от изборната надпревара отпадна известният тенор Калуди Калудов. Той не може да остане в листите на БСП заради полското си гражданство, което социалистите установили едва след издигането му.


След помпозното представяне от лидера на БСП Сергей Станишев на 10 кандидати от гражданската квота се оказа, че Калудов е гражданин на България и Полша, където живее за постоянно от 1990 година. Според Конституцията обаче за народен представител може да бъде избиран само български гражданин, който няма друго гражданство. Калуди Калудов обаче щял да продължи да сътрудничи на левицата и неговите виждания за развитие на културата ще са част от програмата на БСП, той ще помага и на парламентарната група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във