Банкеръ Daily

Новини

КАЛФИН УЧАСТВА В СЪВЕТА ПО ОБЩИ ВЪПРОСИ НА ЕС В БРЮКСЕЛ

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин участва днес в редовното заседание на Съвета “Общи въпроси и външни отношения” на ЕС в Люксембург, съобщиха от МВнР. На сесията “Общи въпроси” министрите обсъдиха проекта за заключения на заседанието на Европейския съвет, който ще се проведе на 18 и 19 юни т.г. в Брюксел. Основните дискусии бяха по институционални въпроси, по финансовата, икономическата и социалната обстановка, по енергетиката и промените в климата, нелегалната миграция.
В областта на икономическите и социалните въпроси бе обсъдено създаването на всеобхватна европейска архитектура за финансов надзор, както и приемането на спешни мерки за възстановяване на фискалната и финансова дисциплина.
Министрите се обединиха около становището, че борбата с безработицата остава приоритет за ЕС. В този смисъл документът на Европейската комисия за споделения ангажимент на държавите-членове за запазване на заетостта и създаване на нови работни места бе преценен като добра основа за съвместни действия срещу безработицата.
На сесията „Външни отношения” министрите обсъдиха обстановката в Близкия Изток, Куба, Западните Балкани и Бирма/Мианмар. Решено бе да се удължи с една година мандатът на операцията на ЕС Аталанта за военно патрулиране в Аденския залив. Министрите приеха съвместно заявление на ЕС, неговите държави-членки и САЩ относно затварянето на центъра за задържане в Гуантанамо и за сътрудничество в борбата с тероризма. Министрите на външните работи стигнаха до общо заключение и относно изборния процес в Иран и правата на гражданите за свободна волеизява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във