Банкеръ Daily

Новини

КАЛФИН ЩЕ РЪКОВОДИ ДЕЛЕГАЦИЯТА НИ В ЮНЕСКО

Министерският съвет одобри състава на правителствената делегация и основните позиции на България за участие в 34-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, която ще се проведе в Париж от 16 октомври до 3 ноември 2007г. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Българската делегация ще бъде водена от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, а заместник-ръководител ще е вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. Заместник-министърът на външните работи Тодор Чуров, заместник-министърът на културата Надежда Захариева и извънредният и пълномощен министър на България във Франция и постоянен представител на страната ни в ЮНЕСКО Ирина Бокова ще са делегати в нея.
Конференцията ще обсъди и приеме проект за Програма и бюджет на ЮНЕСКО за периода 2008-2009 г. и Средносрочната стратегия на Организацията за периода 2008-2013 г. Ще се състоят избори за нови членове на Изпълнителния съвет и на програмните комисии на организацията.
Официален гост на Генералния директор на ЮНЕСКО ще бъде президентът Георги Първанов, който ще вземе участие в откриването на сесията.
На нея ще бъде дискутирана общата политика на ЮНЕСКО, процесите на реформиране и децентрализация на Организацията в контекста на реформите на системата на ООН. Българската делегация ще подкрепи реформите в ЮНЕСКО, насочени към повишаване на ефективността на дейностите и структурите на организацията, подобряване на сътрудничеството и координацията с другите организации в системата на ООН, с отделните държави-членки и с частния сектор и задълбочаване на диалога между правителствата и гражданското общество.
България ще защити необходимостта от засилване на ролята на националните комисии на ЮНЕСКО като консултативни и координационни органи, осигуряващи връзка на организацията с гражданските общества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във