Банкеръ Daily

Новини

КАЛФИН ОБСЪДИ С ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР НА ГЕРМАНИЯ НАПРЕДЪКА НА БЪЛГАРИЯ

Напредъкът на България в борбата с корупцията и организираната престъпност преди излизането на очаквания доклад на Европейската комисия за България през месец юли тази година бе акцент в разговорите на вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин с държавния министър на външните работи на Германия Гернот Ерлер.
Министър Калфин запозна Гернот Ерлер с конкретни измерения и резултати от дейността на правителството в борбата срещу организираната престъпност по високите етажи, мерките за повишаване на ефективността на съдебната система и прозрачното усвояване на европейските фондове. Приведени бяха примери, доказващи, че дейността на правителството има конкретни резултати и положителен обществен ефект. Изразено бе пожеланието предстоящият доклад на ЕК да бъде максимално обективен и да отчита постиженията на страната ни.
Гернот Ерлер посочи, че страната ни е направила много след влизането си в ЕС в най-проблематичните области на загриженост от страна на ЕС, но въпреки това трябва да положи допълнителни усилия и доведе докрай необходимите вътрешни реформи. Европейските институции са особено загрижени от възможностите за реализация на корупционни практики в усвояването на европейските фондове. Германският политик предупреди за опасността тези проблеми да се използват като инструмент за вътрешнополитически борби и препоръча всички политически сили в страната да заемат национално отговорна обща позиция и положат усилия за овладяването им.
Ерлер отбеляза още, че избирането на Меглена Плугчиева за вицепремиер, който отговаря за европейските фондове и даването й на големи правомощия, са стъпки в правилна посока. Същевременно той посочи, че на екипа й трябва да бъде оказана пълна институционална и политическа подкрепа, за да се справи успешно с огромната задача. България трябва да направи всичко по силите си, за да запази доверието на ЕС към себе си, посочи още германският политик. Той увери министър Калфин, че България и занапред може да разчита на експертната помощ на Германия в изпълнението на строгите европейски критерии.
В лицето на България Европейският съюз и Германия имат много стабилен и конструктивен партньор в Югоизточна Европа и Черноморския регион, подчерта в разговорите Гернот Ерлер. Той открои важната роля, която страната ни играе в Европейския съюз по отношение на Западните Балкани и неговата европейска перспектива, както и в засилването на Черноморското регионално сътрудничество и динамизирането на икономическото сътрудничество между ЕС и страните от Централна Азия и Кавказ. Отбелязан бе приносът на България в реализацията на „Черноморската синергия”, като важен елемент от Европейската политика за съседство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във