Банкеръ Daily

Новини

КАЛФИН ОБСЪДИ С ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА EX-IM BANK ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ

През първия ден от посещението си във Вашингтон заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин се срещна с Линда Конлин, първи вицепрезидент на Export-Import Bank of the United States (EX-IM Bank). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Министър Ивайло Калфин запозна Конлин с основните преимущества на страната ни, в това число благоприятната инвестиционна среда, стратегическото географско положение, условията и предпоставките за привличане на чуждестранни инвестиции. Ивайло Калфин информира също за мерките, които страната ни е предприела за справяне с глобалната икономическа и финансова криза. Министърът окачестви политическия и военен диалог между България и САЩ като отличен и отбеляза засилващия се през последните години търговско-икономически обмен. Министър Ивайло Калфин подкрепи тезата си с примери за успешни инвестиции в страната ни. В този смисъл информира и за центъра за нанотехнологии, който ще бъде създаден в сраната ни. Енергетиката, усвояването на възобновяеми енергоизточници, управлението на отпадни води, транспортната инфраструктура и други бяха откроени от министър Ивайло Калфин като основни направления за инвестиции на американски компании у нас.
Линда Конлин представи свои впечатления за инвестиционния климат в България, придобити по време на посещението й в страната ни преди три години и половина. Тя направи кратък преглед на дейността на EX-IM Bank, изтъквайки, че е изключително важно да бъдат открити и разработени всички възможни направления за сътрудничество между България и САЩ. По отношение на енергийния сектор Линда Конлин каза, че EX-IM Bank има възможност да осигури дългосрочно финансиране по проекти от типа за добив на електроенергия от възобновяеми източници, за управление на отпадни води и други.
Министър Ивайло Калфин и Линда Конлин обмениха идеи за предприемането на конкретни стъпки, свързани с привличането на американски инвестиции у нас. Обсъдени бяха и възможните средства за по-добър обмен на търговско-икономическа информация между двете страни както на институционално, така и на ниво частен сектор.
EX-IM Bank е основната агенция-кредитор за износ на САЩ. Мисията на банката е да подпомага с финансиране износа на американски продукти и услуги на международните пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във