Банкеръ Daily

Новини

КАЛФИН АКЦЕНТИРА ВЪРХУ ИКОНОМИКАТА НА ЧЕРНОМОРСКИЯ РЕГИОН НА КОНФЕРЕНЦИЯ В БРЮКСЕЛ

Разликите в икономическото развитие и в развитието на гражданско общество на страните от региона не бива да бъдат пречка за ефективното участие в модерните интеграционни процеси, като в този смисъл засиленото сътрудничество и използването на добри практики може да бъде много полезно. Това заяви Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин при откриването в Брюксел Конференция за сътрудничество в Черноморския регион.
В изказването си министър Калфин открои няколко важни области на регионалното сътрудничество, сред които управлението, търговско- икономическите връзки, сътрудничеството в областта на енергетиката и транспорта, сигурността и стабилността.
Той посочи три фактора, които бележат важна стъпка към либерализирането на търговията в региона: присъединяването на страни от региона на Черно море към Световната търговска организация, преговорите за ново споразумение за стратегическо партньорство с Русия, както и задълбоченото сътрудничество с Украйна.
Страната ни вярва, че държавите от региона са способни да търсят и намират общи пътища за гарантиране и засилване на мира, стабилността и сигурността, каза министър Калфин. В същото време България насърчава ЕС да заеме активна позиция по въпросите на сигурността в Черно море, тъй като регионът е външна граница на Съюза. Според Ивайло Калфин активното включване на ЕС и НАТО ще оптимизира съществуващите усилия за засилване на регионалното сътрудничество в областта на сигурността. Той отбеляза, че инициативата “Черноморска синергия” е важна стъпка за увеличаващото се участие на ЕС в региона.
Ивайло Калфин припомни, че България е готова да бъде домакин на бюрото на Енергийната обсерватория за Черноморския регион и Югоизточна Европа. Министърът отбеляза, че страната ни подкрепя развитието на ключови енергийни проекти от регионално значение като тръбопроводите “Набуко”, “Южен поток”, “Бургас-Александруполис” и АЕЦ „Белене”.
Във форума участват представители на страните-членки на ЕС, на държавите от региона на Черно море, неправителствени организации, политически изследователи и анализатори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във