Банкеръ Daily

Новини

Кабул Банк загуби 900 млн. долара от незаконно присвояване

Умишлени измами и системни пропуски в сигурността са довели до незаконното присвояване на повече от 900 млн. долара от Кабул Банк. Това стана ясно от доклад на министерството на финансите в Афганистан.


Чрез различни транзакции извън страната са изнесени 861 млн. долара, след което парите са внесени в банки в над 20 държави. Това заявиха от ръководството на Независимия анти-корупционен комитет за мониторинг и оценка, провел разследването.


Според доклада, дълъг 87 страници, банката е обявила 66 млн. долара като разходи за коли, наеми, бонуси и заплати на несъществуващи служители. Одиторите разкрили още, че 10 самолетни пилоти, работещи за Pamir Airways (в която Кабул Банк има дял), са получили заплати в необичаен размер от по 300 хил. долара. Те са били обявени като разноски на банката за периода от 2008 до 2010 година.


Повдигнати са обвинение срещи 22 души. Сред нарушителите има замесени политици от правителството на Хамид Карзай и служители от администрацията на президента, на които са били отпускани нерегламентирани заеми в големи размери. Обвинителни актове са издадени и на лица за подправени сделки с имоти и за отпускане на заеми на несъществуващи корпорации.


Най-крупната банкова измама в историята на Афганистан ще коства на държавата понижение от близо 5% от БВП, коментират анализатори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във