Банкеръ Daily

Новини

Кабинетът ще спасява ТЕЦ-овете и мините на Христо Ковачки

Правителството ще продължи да настоява пред Европейската комисия да бъдат спасени пет от големите ни електропроизводствени централи (с мощност над 50 мегавата), работещи в нарушение на европейските екоизисквания. Това съобщи по време на парламентарния контрол в петък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод отказа за дерогация на ограничаване на вредните емисии във въздуха, изпускани от въглищните централи Бобов дол, Брикел, Марица 3 в Димитровград, пернишкия ТЕЦ Република и ТЕЦ Сливен. И петте дружества са свързани с фирми на бизнесмена Христо Ковачки, разследван за укриване на данъци и източване на ДДС.
Специална работна група от експерти на икономическото и екологичното ведомство ще продължи разговорите с генералната дирекция Околна среда за търсене на възможности за решение на проблема, каза Трайков. Той обаче призна, че петте ТЕЦ-а са можели да предприемат мерки за привеждане на инсталациите си в съответствие с европейските директиви още до 2007 година. Това обаче не е станало, в договорите за продажбата им също не са включени задължения за екологични инвестиции.
Най-голяма от петте централи е ТЕЦ Бобов дол, където най-стария 210-мегаватов блок спря работа още на 31 декември 2007-а. Останалите два блока с обща мощност 420 мегавата, които в момента продължават да работят почти на пълна мощност, ще бъдат затворени съответно до края на 2011 г. и на 2014 година. Тогава изтича отлагателния срок за спазване на екоизискванията за големите горивни инсталации, договорени от България преди членството й в ЕС.
За Брикел е предвидена ограничена експлоатация на централата до 20 000 часа след 2007 г. и извеждане от експлоатация преди 1 януари 2012 година. С ограничена експлоатация до 20 000 часа е и ТЕЦ Марица 3-Димитровград, като е предвидено извеждане от експлоатация преди 1 януари 2016-а.
Топлофикациите в Перник и в Сливен също не са приведени в съответствие с екологичните изисквания, отбеляза Трайков. В Топлофикация - Перник предстои 72-часова проба на инсталацията на природен газ с топлинна мощност 86 мегавата. В експлоатация обаче продължава да е котел на въглища и ако към него не се изгради сероочистваща инсталация, той ще бъде спрян.
В сивенската топлофикация се изгражда сероочистваща инсталация, предприети са и мерки за привеждане на инсталациите към реалната им експлоатационна мощност, която е под 50 мегавата. Така централата ще излезе от списъка на големите горивни инсталации, които са под прякото наблюдение на ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във