Банкеръ Weekly

Новини

Кабинетът предлага подкрепа за три групи нуждаещи се

Служебното правителство е намерило определени резерви в бюджета и предлага с тях да бъдат подкрепени три групи нуждаещи се. Това стана ясно на пресконференция след първото заседание на кабинета.


bdquo;Основният акцент в мерките ще бъде подпомагането на най-уязвимите групи чрез заетостldquo;, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова. Допълнителни средства ще бъдат инвестирани в програмите за заетост. bdquo;Този подход има редица предимства, а най-важното е, че хората ще получават доходи чрез труда сиldquo;, допълни министърът.


Вниманието е насочено също към лицата, които надхвърлят границата за енергийно подпомагане с до 10 лв. В тази група влизат 36 100 човека, на които в началото на зимния сезон е отказана целева помощ за отопление поради малко надскачане на доходния лимит. Очаква този брой да се увеличи, след като подадат заявления и други хора, които изпълняват новите изисквания и не са кандидатствали за подпомагане през миналата есен.


Костадинова допълни, че в тази категория влизат представители от различни социални групи като пенсионери, майки с деца и безработни.


Правителството предлага също разширяване на границата за достъп до целевата помощ за отопление. Това ще даде възможност повече група хора да бъдат подпомогнати през следващия отоплителен сезон.


Децата с увреждания като третата приоритетна група, към които кабинетът иска да насочи мерките за подкрепа, посочи Деяна Костадинова . bdquo;Там парите никога не стигат, тези деца имат нужда от постоянна грижа, най-често единият родител е безработенldquo;, аргументира предложението си социалният министър. По данни на Агенцията за хора с увреждания в тази категория попадат около 23 300 деца.


bdquo;Вече имаме разчети и за други групи, които могат да бъдат подпомогнати, ако има допълнителни средства в бюджетаldquo;, поясни Костадинова. По отношение на пенсионерите кабинетът ще изпълни поетия ангажимент за актуализиране на пенсиите от 1 април.


Кабинетът предлага мерки за подпомагане на най-уязвимите групи да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество, където ще бъдат разгледани и предложенията на социалните партньори. bdquo;До днес в социалното министерство са постъпили предложения от КНСБ и Българската стопанска камара. Чакаме материали и от другите социални партньориldquo;, отбеляза Костадинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във