Банкеръ Daily

Новини

КАБИНЕТЪТ ПРЕДЛАГА КАЛОЯН МАХЛЯНОВ - КОТООШУ ЗА ОРДЕН СТ. ПЛАНИНА

Правителството предлага на президента Георги Първанов за удостояване с орден Стара планина първа степен Калоян Махлянов – Котоошу за изключително големите му заслуги за развитието на българо-японските отношения, съобщиха от правителствената информационна служба.
Световно известният сумист е роден на 16 февруари 1983 г. в с.Джулюница. Завършва спортно училище във Велико Търново, след което е приет в НСА, профил борба. През 2000 г. е определен за най-добрия състезател в Европа за възрастта си в категория до 100 килограма. Същевременно се увлича по традиционния японски спорт сумо. По време на неговото участие в европейското първенство по сумо в Хага е забелязан от японски специалисти и получава предложение да постъпи в професионалната школа „Садогатаке бея” в Япония. През 2002 г. той заминава за Япония и още същата година дебютира в професионалното сумо със спортното име Котоошу.
От тогава с блестящите си резултати той се изкачва бързо през всички дивизии и през септември 2004 г., след по-малко от две години, поставя рекорд в професионалното сумо като влиза в дивизия „макуучи”. Продължава със същите темпове и през декември 2005 г. получава престижния ранг „озеки” - вторият по значимост ранг в сумо-йерархията след „йокозуна. Така Калоян Махлянов става първият европеец „озеки” в историята на сумото и най-бързо достигналият този ранг спортист (само за 19 турнира) от 1958 г. насам, когато е въведена системата за провеждане на шест първенства годишно.
За впечатляващите му резултати Котоошу получава с Награда за боен дух и високи постижения в традиционната японска борба ( ноември 2004 г.) и Награда за впечатляващо представяне и боен дух ( ноември 2005 г.).
На летния турнир по сумо през май 2008 г. в Токио Калоян Махлянов става шампион и носител на Купата на Императора. Той влиза в историята на японското сумо като първият европеец, спечелил Императорската купа.
Успехите на Котоошу стават повод за учредяване от българското правителство през 2007 г. на купата „Златна българска роза, която се връчва от посланика на Република България на победителите в сумо-турнирите в Токио. Купата е връчена на Котоошу при победата му на турнира през м. май 2008 г.
Наред със спортната си дейност Калоян Махлянов участва активно в медийни прояви и в мероприятия на българското посолство в Токио за представяне на страната ни в Япония. Той е любимец на почитателите на традиционния спорт сумо и е изключително популярен в Япония. Благодарения на неговите успехи в сумото, в последните години страната ни стана още по-известна сред японците. Може да се каже, че Котоошу е един от символите на българското присъствие в Япония и е допринесъл за отпускането на безвъзмездни помощи от японското правителство на обекти в неговия роден край в България.
Калоян Махлянов – Котоошу се ползва с уважение в японските политически, делови и културни среди и с голяма популярност сред японската общественост. Участва в събития на високо равнище във двустранните отношения, последното от които е посещението на президента на Република България в Япония през м. януари 2009 г. Българският президент и японският премиер присъстваха на сумо-турнира в Токио на 25 януари 2009 г., в който участва Катоошу.
На срещата на най-високо равнище Япония-ЕС през м. април 2006 г. в Токио, в присъствието на японския министър-председател Джуничиро Коидзуми и на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, българският състезател по сумо Калоян Махлянов (Котоошу) е обявен за Посланик на добра воля на Европейския съюз в Япония. Връчена му е церемониална сумистка престилка от името на ЕС в знак на признание за успехите му в японския национален спорт и за при носа му в развитието на приятелството и отношенията в областта на културата и спорта между страните от ЕС и Япония. Това събитие е признание на най-високо равнище, че любимецът на японската публика Котоошу присъства в традиционния японски спорт сумо не само като българин, но и като европеец, и че културното взаимодействие между България и Япония добива по- широки измерения като част от културното общуване между Европа и Япония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във