Банкеръ Weekly

Новини

Кабаиванов: СДС е категорично против закриването на белодробната болница в Пловдив

Съюзът на демократичните сили е категорично против закриването на белодробната болница в Пловдив, не само като прецедент, при който заради финансови проблеми се ликвидират лечебни заведения, но срещу цялата политика спрямо състоянието на специализираните болници и диспансери в страната. Това заявява в своя позиция лидерът на СДС Емил Кабаиванов.


Според него не може да се нарече политика, още по-малко е загриженост за болните, това, че лечебни заведения с национално значение се поставят в ситуация на хроничната липса на финансиране на болничните дейности, а това по-късно се използва за повод те да бъдат закрити, лекарите и медицинският персонал да останат без работа, а болните ndash; без лекарска грижа.


Категорично не съм съгласен с това общинската власт в Пловдив да си превишава правомощията и да взема решение за закриване на една болница, в която се лекуват хора от цяла Южна България. Още повече без за това да има санкция на министъра на здравеопазването. Затова призовавам министъра на здравеопазването проф. Николай Петров веднага да разгледа този случай, както и да се информира незабавно за състоянието на белодробните болници и диспансерите в страната, и да си влезе в правомощията като спре решението на Пловдивския общински съвет, заявява Кабаиванов.


Той настоява още министър Петров да информира правителството за този проблем и да излезе с предложение за незабавни адекватни мерки за запазването на болниците, за финансирането им и за запазване на работните места в тях и защита правото на българските граждани да бъдат лекувани.


Съюзът на демократичните сили подкрепя протеста на синдикатите и служителите от Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания за активно лечение в Пловдив, както и искания на всички български болници за адекватно финансиране. Закриването на лечебни заведения не е решение ndash; нито за липсата на средства в здравеопазването, нито за изключително болната ни нация и за лекарите, които масово напускат страната ни, се посочва още в позицията на Емил Кабаиванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във