Банкеръ Daily

Новини

Жруналист от БНР претърпя безкръвна процедура за лечение на мозъчна аневризма във ВМА

Миниинвазивна безкръвна процедура за лечение на мозъчна аневризма бе извършена късно снощи във ВМА на журналиста от БНР Виктор Ангелоев. Ендоваскуларната интервенция се проведе под ръководството на д-р Мирослав Лилов – началник на Ангиографското отделение и доц. Тихомир Ефтимов – началник на Клиниката по неврохирургия заедно със специално пристигналия за целта проф. Роберт Южкат от Познанския медицински университет.
Ендоваскуларното лечение на мозъчни аневризми и артериовенозни малформации се прилага за първи път у нас през февруари 2007 г. от специалисти на ВМА. Модерната миниинвазивна технология за лечение на мозъчно-съдови заболявания се въвежда от екипите на Ангиографското отделение към Катедрата по образна диагностика и Клиниката по неврохирургия на ВМА. Досега над 200 пациенти са подложени на т.нар. емболизация, средно по 50 души годишно, като при 5-7 % рискове от усложнения, включително и летален изход, само един пациент е починал.
И до днес в България рутинно и системно методът се прилага единствено от специалистите на ВМА, дори и при спешни нужди от емболизация. Според световната статистика от заболяването страдат 11 на 100 000 души, т.е. у нас подобна диагноза получават средно около 300 пациенти годишно, като не всички са за емболизация. Консумативите за лечението – платинени спирали, стентове и др., са скъпоструващи и не се поемат от НЗОК. По правило в повечето европейки страни този вид разход се покрива от доброволните застрахователни фондове. Самият Виктор Ангелоев набира средства за консумативите на своето лечение чрез дарителска сметка, разкрита от колегите му от БНР.
Ендоваскуларното лечение е миниинвазивна безкръвна процедура, при която се осигурява достъп до аневризмата по хода на артериалните съдове. В сравнение с конвенционалната операция емболизацията не изисква отворена хирургична намеса. При нея в реално време се използва ангиографската X-Ray технология, чрез която се визуализира съдовата система на пациента и се осъществява лечение на болестта. Това се постига чрез поставяне на платинени спирали, мозъчни стентове или специални лепила. Методът е приложен на над 125 000 пациенти по целия свят. Процедурата е по-ниско рискова и изисква значително по-малко време за възстановяване от отворената хирургична намеса, но не при всички пациенти е приложима.

Facebook logo
Бъдете с нас и във