Банкеръ Daily

Новини

Животновъдите ще получават пасищата дългосрочно

Министерството на земеделието и храните ще предложи животновъдите да получават пасищата от общините дългосрочно за минимум пет години. Това е обявил министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с ръководството на Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ). В момента общините отдават пасищата година за година. По този начин животновъдите нямат сигурност за дълъг период, че могат да стопанисват земите и да получават субсидии за тях, е отбелязал министърът. Земи от Държавния поземлен фонд вече се отдават под аренда дългосрочно на земеделските производители.
Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов е поискал на срещата държавата да стимулира комасацията чрез финансова санкция за необработваемата земя. Според министър Найденов няма консенсус на национално ниво за въвеждане на данък или такса за пустеещите ниви. По данни на министерството необработваемата земя е намаляла на 16% в сравнение с 25% преди две години. Комасацията започва да се случва сама на икономическа основа, е обяснението на министър Найденов.
Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова е обявила, че вече се работи в посока на предварително очертаване на площите. Това означава, че субсидиите ще ги получава този, който обработва земята. Например арендаторът ще бъде подпомаган, а не собственикът, който е неглижирал своя имот. Идеята е който не обработва земята си да не получава субсидии, казва Боянова. Така ще се стимулира увеличаването на обработваемите площи.
Министър Найденов допълва, че с новата Обща селскостопанска политика след 2014 г. ще бъдат подпомагани активните фермери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във