Банкеръ Daily

Новини

Извършени са нарушения при лечението на пациента от Провадия, загубил ръката си

Извършени са нарушения при лечението на пациента от Провадия. Това сочи проверката на Изпълнителната агенция „Медицински одит”. Предварителните констатации са, че не е снета подробна анамнеза, не са съобразени придружаващите заболявания (артериална хипертония, хемороидална болест) и не са назначени всички необходими изследвания (ехокардиография, кръвни изследвания) преди пациентът да бъде насочен за интервенционално лечение. Очаква се становище на външни експерти по кардиология и съдова хирургия, за да се извърши преценка на нуждата от извършване на коронарография.
След окончателно приключване на проверката ще бъдат наложени финансови санкции, информират от Министерството на здравеопазването.
42 годишния Милко Михалев от Провадия загуби дясната си ръка след манипулация, назначена от кардиолог.
Пациентът потърсил лекарска помощ поради болки в сърдечната област и бил изпратен от личния си лекар за консултация при кардиолог.
Специалистът направил кардиография на пациента, която не е показвала никакви патологични отклонения. Въпреки това, без да са направени допълнителни неинвазивни изследвания, кардиологът е назначил коронарография, за извършването на която пациентът е насочен към частната кардиологична клиника Кардиолайф ООД във Варна.
След приключване на коронарографията дясната ръка на пациента останала пристегната около 5 часа. През това време не е следено състоянието на ръката на пациента, нито той е бил инструктиран за евентуални усложнения от манипулацията. По-късно той получил болки, изтръпване и избледняване на крайника, което принудило близките да повикат Бърза помощ. След 48 часа пациентът бил насочен към МБАЛ „Св. Анна“ във Варна, където били направени няколко неуспешни операции за възстановяване на функциите на крайника. След като станало ясно, че ръката не може да бъде спасена, пациентът би изпратен за лечение в болница „Токуда“ в София, където в крайна сметка била направена ампутация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във