Банкеръ Daily

Новини

Изслушват в парламента кандидатите за членове на ВСС

Комисията по правни въпроси изслушва на открито заседание в пленарната зала на парламента кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. Заседанието откри председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова. Изслушването се излъчва пряко по БНТ 2 и в реално време в интернет-страницата на Народното събрание.


Проблемите за натовареността на магистратите, подобряването на дисциплинарната практика, предложения за прозрачността на работата на ВСС и съдебната власт и подобряване на правилата за атестиране. Това са темите, по които отговарят кандидатите за членове на ВСС.


Преди началото на заседанието с едноминутно мълчание присъстващите в пленарната зала почетоха паметта на жертвите на терористични актове. Поводътб е годишнината от терористичния атентат в САЩ. Бруталното посегателство срещу демокрацията и тероризма е предизвикателство както за света, така и в частност за България. Осъждаме всички терористични актове като неоправдани, посочи председателят на Комисията по правни въпроси Искра Фидосова.


На заседанието присъстват министърът на правосъдието Диана Ковачева, главният прокурор Борис Велчев, председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Георги Колев, председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, представляващият ВСС Анелия Мингова, главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, омбудсманът Константин Пенчев. На заседанието присъстват и посланици на държавите-членки на Европейския съюз, на САЩ, представители на Европейската комисия в България, постоянният представител на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка в България Юри Тавание, представители на държавни институции и неправителствени организации.


В парламентарната правна комисия постъпиха 17 предложения за членове на Висшия съдебен съвет. Въз основа на извършената проверка на документите на кандидатите за допустимост Комисията по правни въпроси допусна всички предложени кандидати.


Комисията по правни въпроси ще изготви доклад от изслушването в тридневен срок от неговото провеждане. Докладът ще бъде гласуван на отделно заседание на Комисията по правни въпроси и ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание до 14 септември.


Кандидатурите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание ще бъдат гласувани от парламента в пленарната зала на 26 септември 2012 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във