Банкеръ Daily

Новини

Изпращаме 11 гранични полицаи на гръцко-турската граница

Изпращаме 11 гранични полицаи от българската група за бърза гранична намеса (RABIT), членове на екипите за съвместни операции и два екипажа на мобилни термовизионни системи на гръцко-турската граница.
След постъпила молба от Атина, общо 175 експерти от граничните власти на страните-членки на ЕС и асоциираните към Шенген държави ще бъдат разположени в района на гръцкия град Орестиада. За първи път Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки на ЕС (ФРОНТЕКС) ще координира реални гранично-полицейски действия в борбата с нелегалната миграция.
В операцията ще вземат участие експерти по граничните проверки, криминалистическо изследване на документите за самоличност, разкриване на крадени автомобили, преводачи и експерти по наблюдение на външните граници. Всички гранични полицаи са преминали обучение по Шенгенския граничен кодекс, спазването на човешките права и други специфични теми по време на задължителното обучение.
За целта на съвместната операция на територията на Гърция ще бъдат разположени и технически средства от страните –членки : хеликоптери, автобуси, мини бусове (от които 1 български), патрулни автомобили (2 от България), мобилни термовизионни системи (2 от които български), мобилни лаборатории за изследване на документи и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във