Банкеръ Daily

Новини

Изоставането по ИСПА е намалено от 7 на 2.5 седмици

Изоставането от първоначалния график от 7 седмици за изграждането на водопроводи по проекта ИСПА е намалено на 2.5 седмици. Таве е казал на пресконференция заместник-кметът по строителство и екология в община Шумен инж. Иван Йонков съобщиха от общинския пресцентър. Изпълнителят - консорциум Шумла, поддържа много сериозен темп на работа - през миналата седмица строителите са успели да положат 1 184 линейни метра водопроводна мрежа, при 840 м по първоначален график. Сериозен темп има и по изграждането на канализациите, независимо, че там има изоставането е от две до четири седмици. Ако темпът на работа се запази и времето не се влоши сериозно, има вероятност до края на годината строителната част да завърши на 100%, е коментарът на Йонков. Според него, обаче, няма теоретичен шанс цялото преасфалтиране на изкопите да бъде завършено. Задачата ще бъде само да бъдат засипани и уплътнени, за да могат автомобилите да се движат през зимата безопасно.
Заместник-кметът е напомнил, че с МОСВ има споразумение да се преасфалтират с пари от проекта осем улици. На практика цялостно ще бъдат преасфалтирани улиците Граф Игнатиев, Скопие и Македония. В момента се водели разговори със строителите с част от парите за лятната поддръжка да бъдат подменени и бордюрите, защото се налага. Частично ще бъдат преасфалтирани Симеон Велики в разкопаната му част от НОИ към Кьошковете и Марица. Улица Ген Скобелев засега ще остане така с частично преасфалтиране.
Очаква се от общия резерв от парите да бъдат използвани за преасфалтирането между 450 хил. лв. и 1 млн. лева. В момента се уточнява какви свободни средства от общия резерв в размер на 1.8 млн. евро има в наличност, тъй като част от парите вече са използвани за появили се в процеса на работа непредвидени и допълнителни дейности.
В момента в града работят две групи: за преасфалтиране на споменатите окем улици и за възстановяване на асфалтови покрития по изкопите по проекта ИСПА. От понеделник (18 октомври) започва работа и трета група, която ще изкърпва улиците по лятната поддръжка в рамките на 330 хил. лв., предвидени в бюджета на общината, уточни Йонков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във